A természeti sokféleség fenntartását és a növénytermesztés fenntarthatóságát egyaránt segíti a K&H Csoport kezdeményezése, amely az új mezőgazdasági géplízing-szerződések mellé zöld vetőmagot is ad.

Május a sokszínűség hónapja – a természet esetében pedig az egyik legfontosabb fenntarthatósági célkitűzés a biodiverzitás, az élőlények sokféleségének védelme. Kiemelten fontos ez a rovaroknál – németországi kutatások szerint ugyanis a repülő rovarok száma negyedére csökkent az elmúlt 25 évben.

A K&H Csoportnak, mint pénzintézetnek is komoly felelőssége van a jövő fenntarthatóságának biztosításában, az élőlényekben gazdag természet megóvásában, megteremtésében. Fenntarthatósági stratégiánkban vállaltuk, hogy aktívan teszünk a saját és elősegítjük, ösztönözzük ügyfeleink karbonlábnyomának csökkentését és fenntartható működését.

– mondta el Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője.

Egy zsák zöld vetőmag

A K&H a magyar mezőgazdasági termelők egyik legfontosabb pénzügyi partnere, évente mintegy 3,5 milliárd forint értékben kötünk új finanszírozási szerződéseket, és ügyfeleink a növénytermesztésre használt területek jelentős részét művelik. Velük együtt ezért a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításában és a hazai élővilág gazdagságának megőrzésében nekünk is komoly felelősségünk van – hangsúlyozta ki Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy a mezőgazdasági eszközöket lízingelő ügyfeleink tudatosságát szerződéskötéskor környezet- és talajvédő vetőmag-keverékkel köszönjük meg.

Minden 25 millió forintnyi szerződésérték után egy 25 kilogrammos vetőmag-csomagot biztosítunk, amely körülbelül 2 hektár bevetésére elegendő. Az elvetett magokból kisarjadó növények nem csak védik a termőföldet, de hozzájárulnak a biodiverzitás fenntartásához is.

– tette hozzá Demeter Zoltán.

kevesebb műtrágya több biomassza

A fenntartható földművelés a talajvédelmet okszerű növényvédelemmel és műtrágyázás oldja meg, egyre nagyobb mértékben alkalmaz talajtakaró másodvetést.

– emelte ki Demeter Zoltán.

A K&H vetőmag-csomagban mézontófű és olajretek magjait keverik össze, amelyek gyors növekedésük, jó életképességük és fagyállóságuk miatt a legnépszerűbb köztes növények.

  • Segítik a nitrogén megkötést, valamint a tápanyag feltáródást és mivel lazítják a talajt ezért talajművelési költségeket is lehet vele csökkenteni.
  • Rövid tenyészidejük alatt nagy mennyiségű zöldtakarmányt adnak, amely állatok takarmányozására is alkalmas.
  • Mivel növekedésük során nitrogént és kalciumot halmoznak fel, elhalásuk után lebomló gyökérzetük nitrogénben, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag, így a biomassza kiváló zöldtrágyaként is szolgál.

A mézontófű (Phacelia) aszálytűrő növény, ami vonzza a méheket. A növény enyhén illatos virágai negyedrészben nektárt tartalmaznak, hektáronként 4-6 méhcsaládot képesek eltartani, amelyek akár öt-hat hétig is gyűjthetik a virágport, így 600-800 kilogramm mézet adnak a méhészeknek.

Az olajretek elpusztítja a talajban lévő káros fonálférgeket. Előveteményként jelentősen csökkenti egyes növények betegségeit. A gyomirtásban betöltött jótékony szerepe bizonyított, egyben kiváló tápanyagfeltáró képességgel rendelkezik.

Természetesen az egyes iparágaknál nemcsak célszámokat állítunk fel, hanem iparágspecifikusan segítjük a szektor szereplőit így például a K&H „zöld vetőmag” kezdeményezésünkkel is fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy minden magánszemély, vállalkozás és pénzintézet kézzelfogható tettekkel képes hozzájárulni a környezeti fenntarthatóság ügyéhez, az élhető jövő érdekében.

– tette hozzá Suba Levente.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!