Tíz százalékkal, 67,6 milliárd forintra csökkent 2022-ben a K&H Bank adózás utáni nyeresége – közölte Gombás Attila, a K&H Bank pénzügyi divízió vezetője online sajtótájékoztatón.

A tájékoztatása szerint a csökkenést elsősorban az okozta, hogy működési költségeik a bevételeknél jobban nőttek, és hozzájárult ehhez a különadók hatása is.

A válság háztartásokra és vállalkozásokra gyakorolt hatásait enyhítő kormányzati intézkedések 56 milliárd forint kiadást jelentettek a K&H Bank és Biztosító számára.

Az extraprofit adó 28,6 milliárd forint lett, ami a banknál 25,7 milliárd forintot, a biztosítónál 2,9 milliárd forintot jelentett. Emellett a Sberbank Magyarország végelszámolása miatt az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA) tett, a részleges megtérülést figyelembe véve nettó 3,6 milliárd összegű forint plusz befizetés merült fel.

Gombás Attila, a K&H Bank pénzügyi divízió vezetője | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Bankár Magazin

A változó kamatozású jelzáloghitelek kamatplafonja és az agrárhitel-moratórium 16 milliárd forint veszteséget okozott. A kamatstop kiterjesztése a kkv hitelekre és a 3-5 éves kamatperiódusú lakáshitelekre további 8,4 milliárd forinttal csökkentette a negyedik negyedév eredményét – sorolta.

A bank teljes ügyfélhitelállománya 20 százalékkal 2582 milliárd forintra nőtt egy év alatt. A 2022-ben nyújtott új lakossági és vállalati hitelek volumene elérte a 680 milliárd forintot. Az új babaváró hitelek értéke 2022-ben 61 milliárd forintot tett ki – ismertette.

Kiemelte: a K&H mind a lakossági, mind a vállalati hitelezés terén javítani tudta piaci pozícióját, miközben a piac hitelezési aktivitása csökkent a negyedik negyedévben. A K&H piaci részesedése az új kihelyezések terén 13,3 százalékra nőtt 2022-ben a 2021-es 11,8 százalékról.

A vállalati hitelezés 29 százalékkal 1550 milliárd forintra nőtt, a Széchenyi Kártya hitelek szerződött állománya meghaladta a százmilliárd forintot.

Kitért arra, hogy a befektetési alapok és befektetési egységekhez kötött biztosítási termékek nettó értékesítése jelentősen, 76 százalékkal 112 milliárd forintra emelkedett 2022-ben, a kezelt vagyon pedig éves összevetésben 6,1 százalékkal 945 milliárd forintra nőtt. A bank betétállománya pedig 6 százalékkal 3813 milliárd forintra emelkedett egy év alatt.

A bank működési bevétele 42 százalékkal 285 milliárd forintra nőtt, mérlegfőösszege 5585 milliárd forint, saját tőkéje 421 milliárd forint volt 2022 végén.

Biztosítás

Kaszab Attila a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Bankár Magazin

Kaszab Attila a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy a biztosító nettó eredménye 6 milliárd forint lett az extraprofit-adó levonása után, az előző évi 6,7 milliárd forintot követően.

  • A nem-életbiztosítási terület díjbevétele egy év alatt 12 százalékkal emelkedett, és elérte az 58 milliárd forintot. A legdinamikusabban növekvő üzletágak a casco, a lakásbiztosítás és a kkv voltak kétszámjegyű növekedéssel, a kgfb pedig 9 százalékkal bővült éves szinten.
  • Az életbiztosítási terület kifejezetten jól teljesített: a rendszeres díjas, befektetéshez kötött üzletág éves szinten 20 százalékkal, a rendszeres díjas kockázati életbiztosítások üzletága pedig éves szinten 11 százalékkal bővült.Innováció

Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Bankár Magazin

Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője elmondta: a K&H-nak 640 ezer digitálisan aktív ügyfele van, a mobilbankot pedig 520 ezren használják aktívan. Az ügyfelek 88 százaléka valamilyen digitális csatornán – internetbankon, mobilapplikáción – keresztül intézi az ügyeit. A mobilbankos bejelentkezések száma elérte a havi 8,4 milliót. 2022-ben az új számlák 44 százaléka nyílt online. Folyamatosan nő az érintésmentes fizetések száma is, az összes kártyás fizetés 20 százalékát tette ki az okostelefonos és okosórás fizetés, 25 milliárd forint értékben – ismertette.

Fenntarthatóság

Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád - Bankár Magazin.
Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Bankár Magazin.

A KBC klímajelentése elemzéseket tartalmaz az energia, ingatlanok, szállítás, mezőgazdaság, építőipar és fémipar vonatkozásában, egyes esetekben alszektorok szerinti bontásban. A bank konkrét és mérhető célokat tűzött ki a fenti szektorokra vonatkozóan. Az eredményekről Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője számolt be:
  • Megkötötték az első olyan hitelügyletet, amely maradéktalanul megfelel az EU 2022-ben életbe lépett, úgynevezett Taxonómia-rendeletének.
  • A vállalati oldalon tematikus tárgyalásokkal javították az ügyfelek elkötelezettségét az ESG-témák iránt, és 2022-ben több mint 60 megbeszélést folytattak le a nagyvállalatokkal.
  • Tavaly augusztusban a K&H lépett először piacra új, zöld lakáshitelkonstrukcióval azok számára, akik csökkenteni kívánják energiafogyasztásukat. Ez a hitel nem csak új lakásépítés, hanem lakásfelújítás céljára is igényelhető. Eddig több mint 2,7 milliárd forint értékben szerződtek zöld hitelre.
  • Emellett elsők voltak a piacon a forintalapú zöld autólízinggel is, amivel használt vagy új elektromos autókat lehet beszerezni. Alig több mint féléves működésünk alatt már 170 ügyfélszerződést kötöttek.
  • Bevezették az elektromos és hibrid autókra vonatkozó KGFB biztosítási kedvezményt is.
  • 2022 végén a felelős jövő befektetési alapokban tartott teljes vagyon elérte a 106 milliárd forintot.

A K&H mintegy 100 iskola udvarán K&H hűsítő ligeteket hozott létre, és minél több gyermeknek szeretné eljuttatni a fák jótékony hatásait, a klímaváltozás elleni harcot összekapcsolni a fenntarthatóságra való neveléssel. A K&H a program keretében 555 fát és 1110 cserjét ültet el 2022 novembere és 2023 májusa között. A program megvalósulásához a K&H ügyfelei is hozzájárultak, hiszen a 2022. szeptember 19. és október 31. közötti digitális fizetése

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!