A bank adózás utáni eredménye 74 százalékkal, a 2021 első félévi 37,4 milliárd forintról 9,7 milliárd forintra csökkent 2022 első félévében. A válság hatásainak enyhítéséhez a K&H Bank és Biztosító 45 milliárd forinttal járult hozzá. A bank hitelállománya 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a betétállomány 14 százalékkal bővült éves szinten. A K&H Biztosító nettó eredménye -0,03 milliárd forintra csökkent 2022 első félévében.

Mint Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója kifejtette: Éppen amikor a világjárvánnyal kapcsolatos aggodalmak kezdtek volna enyhülni, egy fegyveres konfliktus – és annak humanitárius hatásai – megrengetik az egész világgazdaságot, az infláció emelkedik, a kormányok pedig intézkedéseket tesznek az energiaellátás bizonytalanságának és a meredeken emelkedő költségeknek ellensúlyozására.

Szorosan figyelemmel kísérjük a makrogazdasági hatásokat, például a magas gáz- és olajárak hatását az inflációra, a háztartások vásárlóerejére, a vállalkozások fejlődési képességére, és ennek eredményeként a gazdasági növekedésre.

Mindannyian reméljük, hogy a fegyveres konfliktus és a gazdasági válságok is előbb-utóbb véget érnek, és új fellendülés kezdődik. Az elmúlt néhány év azt is megmutatta, hogy még folyamatos kihívást jelentő körülmények között is építhetünk banki és biztosítási tevékenységünk szilárd alapjaira, és ami talán még ennél is fontosabb, az ügyfeleink által belénk vetett bizalomra. Az első félév bevételeit elsősorban a magasabb hitel-, betét- és tranzakciós volumenek adták, a fizetett adók azonban jelentősen csökkentették nyereségünket.

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Fernec Árpád.

A K&H Bank és Biztosító 45 milliárd forint többletköltséggel járult hozzá a válság társadalmi hatásainak enyhítéséhez.

 • Már közel 800.000 lakossági ügyfél bízza ránk pénzügyeit, júniusban pedig minden második számlanyitás az ifjúsági szegmensben történt.
 • 21 százalékkal több ügyfél kezdett új rendszeres befektetést, mint 2021 első félévében.
 • Innovatív fejlesztéseinknek köszönhetően az ügyfelek 49,6 százaléka digitális csatornákon kezdeményezi rendszeres befektetését, szemben a 2021 első félévében mért 4,7 százalékkal, a számlanyitásoknak pedig 60 százaléka zajlik digitálisan.
 
A K&H Csoport vezetősége. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Fernec Árpád.

A fenntarthatóság továbbra is a középpontban marad; új zöld autólízinget és új zöld lakáshitel terméket vezettünk be azon ügyfeleink számára, akik csökkenteni szeretnék energiafogyasztásukat. Ügyfeleink folyamatos bizalmát igazán nagyra értékeljük, és szeretnék ezért őszinte köszönetet mondani – tette hozzá a vezérigazgató.

2022 első félévének pénzügyi eredményei

Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Fernec Árpád.

A válság társadalmi hatásainak enyhítéséhez a K&H Bank és Biztosító 45 milliárd forinttal járult hozzá, beleértve az alábbiakat:

 • a bankot (26 milliárd forint) és a biztosítótársaságot (3 milliárd forint) terhelő új extraprofit-adót,
 • a Sberbank Magyarország miatt szükségessé vált extra OBA-befizetést (8,9 milliárd forint),
 • a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatstopját (7,3 milliárd forint).

A K&H Bank adózás utáni eredménye a 2021 első félévi 37,4 milliárd forintról 74 százalékkal 9,7 milliárd forintra csökkent 2022 első félévében.

A teljes hitelállomány az előző évhez képest 17 százalékkal 2291 milliárd forintra bővült, az új hitelkihelyezések volumene elérte a 325 milliárd forintot. A betétállomány éves szinten 14 százalékkal nőtt, és elérte a 3659 milliárd forintot.

 • Vállalati hitelállományunk éves szinten 17 százalékkal nőtt. A vállalati oldalon az államilag támogatott hitelprogramokban való erőteljes részvételt a kkv-ék erős kereslete táplálja. A Széchenyi Beruházási Hitel MAX augusztusban indult, a K&H Széchenyi Kártya GO hitelek szerződött volumene pedig 2022 első félév végére elérte a 70 milliárd forintot, 10 százalékos piaci részesedéssel.
 • A lakossági oldalon a Nemzeti Bank zöld jelzáloghitel-programjában közel 12 százalékos piaci részesedést értünk el, 35,6 milliárd forint értékben kötöttünk szerződéseket. Az új babaváró hitelek kihelyezése 2022 első 6 hónapjában elérte a 30,9 milliárd forintot 13,8 százalékos piaci részesedés mellett (a 2021 első félévében mért 11,5 százalék után).

A befektetéseknél a nettó bevétel jelentősen, 17,5 százalékkal 46,3 milliárd forintra nőtt, de a kezelt vagyon a piaci hatások miatt 7 százalékkal 7868 milliárd forintra csökkent. Ügyfeleink körében a rövid lejáratú állampapír-alapok és a különböző tematikus részvényalapok voltak a legnépszerűbbek.

– magyarázta Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője.

Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Fernec Árpád.Fenntarthatóság

Nem elég abban reménykedni, hogy a klímakatasztrófa megkímél minket – cselekednünk kell. Az energiatakarékosság jót tesz a környezetünknek és a pénztárcánknak is. 

mondta Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója.

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Fernec Árpád.

Mivel zöld útra lépni nem mindig a legolcsóbb megoldás; ezért a K&H segíteni kívánja ügyfeleit, különösen most, amikor az energiaárak soha nem látott magasságokba emelkedtek:

 • Júniusban bevezették a zöld autólízinget, amely használt vagy új elektromos autókra vehető igénybe, kedvező kamatozású, forint alapú lízingkonstrukció.
 • Emellett a K&H a piacon elsőként vezetett be új és használt ingatlanra egyaránt igényelhető zöld lakáshitelt azoknak az ügyfeleknek, akik csökkenteni szeretnék energiafogyasztásukat. A bank által kidolgozott zöld lakáshitelek a K&H fenntarthatósági stratégiájának szerves részét képezik.
 • A felelős befektetésekben elhelyezett vagyon aránya az előző év azonos időszakához képest megduplázódott, 5,5 százalékról 11,2 százalékra.

Büszkén jelenthetem be azt is, hogy a K&H-nál a szeptembert a fenntarthatóság hónapjának nyilvánítottuk; a K&H 200 épületében lekapcsoljuk a külső világítást az energiafogyasztás és a fényszennyezés csökkentése érdekében, valamint belső energiatakarékossági intézkedéseket vezetünk be. Ezen kívül mintegy 100 iskola udvarán fák ültetésével K&H hűsítő ligeteket hozunk létre. Reméljük, hogy a fenntarthatóság hónapja éves hagyománnyá válik, és más vállalatok és pénzintézetek is csatlakoznak hozzánk.

– mondta Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója.
Digitális átalakulás és innováció

Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

A K&H-nak 610 ezer digitálisan aktív ügyfele van (10 százalékos növekedés után), az ügyfelek 85 százaléka használja az elektronikus csatornákat, 486 ezren pedig aktív mobilbank-használók.

 • Áprilisban a magyar bankok között elsőként indítottuk el negyedik okosfizetési megoldásunkat, a Xiaomi Pay-t. A tranzakciók száma és a digitális kártyás fizetések összege közel négyszeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest. A mobilfizetési megoldásokon keresztül lebonyolított tranzakciók értéke – a mobiltelefonokat és az okos eszközöket is beleértve – 2022 első félévében elérte a 18 milliárd forintot, ami 201 százalékos növekedést jelent éves szinten. A számlanyitások 60 százaléka digitálisan történik, és a személyi kölcsönigénylések 58 százaléka szintén digitális csatornákon keresztül valósul meg (+6,3 százalék).
 • Elindult az ingatlanfigyelő mobilalkalmazás is K&H funkciókkal, az applikáció tucatnyi hirdetési oldalhoz kapcsolódik. Az alkalmazásból elérhetők a K&H hitelkalkulátorok, e-könyvek, és az eladó ingatlanok széles kínálata mellett visszahívást lehet kérni a K&H banki szakértőitől is.
 • Az üzleti banki oldalon az Electra elektronikus csatornát használó vállalati ügyfélkörre összpontosítva automatikus tranzakcióadat-cserét és lekérdezést vezettek be közvetlenül az ügyfél és a banki háttérrendszerek között.
 • Elindult továbbá az új K&H GO&DEAL alkalmazás, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy közvetlenül hajtsanak végre pénzügyi tranzakciókat. Ezzel a kkv-ügyfeleket célozták meg.

Fontos az is, hogy az ügyfelek megfelelő információkat és támogatást kapjanak mind a digitális, mind a személyes termékekhez. A tanácsadás és a digitális folyamatok összehangolása jelenleg az egyik legnagyobb kihívás, és ebben a digitális segítségnyújtás fontos szerepet játszhat.

– hangsúlyozta Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője.

Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.
 A K&H Biztosító eredményei

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója szerint: 2022 első félévében a nettó eredmény a rendkívüli ágazati adó miatt -0,03 milliárd forintra csökkent.

 • A nem életbiztosítási díjbevétel elérte a 30,9 milliárd forintot az KGFB-nek és a dinamikusan növekvő casco, lakásbiztosítási és kkv üzletágaknak köszönhetően.
 • Az életbiztosítási terület erős üzleti teljesítményt mutatott a rendszeres díjfizetésű, befektetéshez kötött (unit-linked) üzletág 25 százalékos éves bővülésével, és a rendszeres díjfizetésű kockázati életbiztosítási termékek 10 százalékos éves növekedésével.

Digitális szolgáltatásunk folyamatosan fejlődik: júniusban bevezettük a kárstátusz-nyomonkövetés és dokumentumfeltöltés funkciót, ahol az ügyfelek pontos tájékoztatást kaphatnak ügyük állapotáról.

– tette hozzá Nik Vincke.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!