A KATA-t érintő változások miatt sok vállalkozónak át kell gondolnia, milyen adózási formát válasszon a jövőben. Ehhez kínál segítséget az MKB Bank csoport digitális pénzügyi asszisztense, a BUPA új kalkulátora, amely iránymutatást nyújthat a felhasználó számára legideálisabb mód megtalálásához.

Az Országgyűlés 2022. július 12-én módosította a KATA törvényt. Az új KATA, a kisadózó főállású egyéni vállalkozók tételes adója az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb bevételű egyéni vállalkozóknak. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint, az új KATA szabályai szerint pedig az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. A KATA szabályai 2022. szeptember 1-jén lépnek hatályba, de a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz.

A BUPA a kisadózó egyéni vállalkozókra vonatkozó változások miatt új funkcióval bővül: A KATA-váltó asszisztensnek köszönhetően immár egy könnyen kezelhető kalkulátorban ellenőrizhetik a felhasználók, hogy bevételük mellett valószínűleg mely adózási forma lenne a legmegfelelőbb a vállalkozásuk számára, a kalkuláció alapján tudnak könyvelőjükkel, adótanácsadójukkal egyeztetni*.

Folyamatosan arra törekszünk, hogy a BUPA a vállalkozók naprakész és intelligens társa legyen a mindennapokban, ezért is készült egy olyan kalkulátor, amely segít megfelelő alternatívát találni a KATA helyett, amennyiben szükségük van az adózási forma megváltoztatására.

 – mondta Tóth Balázs, a BUPA termékfejlesztési vezetője.

A BUPA (Budapest Pénzügyi Asszisztens), amely egyesíti az online számlázóprogramok és az internetbankok előnyeit, 2020 májusában indult el. A program révén az MKB Bank a magyar bankszektorban az elsők között nyújt online számlázási szolgáltatást a kisvállalatok számára. A szolgáltatás a nyílt bankolásra épülő első olyan pénzügyi asszisztens a piacon, amellyel – támogatott banknál vezetett bankszámlával összekötve** – lehetővé válik, hogy egy beérkező számla kiegyenlítéséhez ne legyen szükség az adatok másolására, hanem a tranzakciók ugyanezen a felületen azonnal elindíthatók legyenek. A számlákat a program automatikusan elküldi az adóhatóságnak, és a könyvelő számára is hozzáférést lehet biztosítani általa, így a BUPA-val időt és költségeket takarítanak meg a vállalkozók.

* A kalkulátor szolgáltatást az Egy Digitális Jövőért Nonprofit Kft. nyújtja, a kalkulátor megjelenített értékei tájékoztató jellegűek. Azokért felelősséget nem vállalunk. Egyéni helyzetének felméréséhez szaktanácsért forduljon könyvelőjéhez, vagy keresse adótanácsadóját.

** Támogatott bankkal fennálló aktív internetbank kapcsolat esetén érhető el (jelenleg az MKB Banknál vezetett (101-es azonosítójú) pénzforgalmi számlákhoz kapcsolt MKB (korábban BB) Internetbankkal rendelkező, ügyfelek esetében). Az összekapcsolható, támogatott bankok listája a https://bupa.hu/bupa/bankok oldalon található

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!