Beérkezett az utolsó egység is az OTP Bank szuperszámítógéphez, ezzel teljes kapacitással folytatódhat az Technológiai és Ipari Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapjának (NKFIA) támogatásával megvalósuló nyelvi mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztési projekt.

Az OTP Bank és az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2022 januárjában írta alá azt az együttműködési megállapodást, amelynek tárgya egy, a digitális képességek fejlesztését segítő magyar nyelvi modell kifejlesztése GPT-3 szintű mesterséges intelligencia alkalmazásával. A 7,3 milliárd forintból megvalósuló projekthez az NKFIA 2 529 806 116 Ft támogatást biztosít.

A projekt célja egy mesterséges intelligencián alapuló magyar nyelvi modell fejlesztése, ezáltal a természetes és a gépi nyelv közötti átjárás megteremtése. A megoldás alapjaiban változtatja meg az ügykezelést és a banki szolgáltatásokat: forradalmasítja az ügyfélszolgálati tevékenységeket és minden olyan információáramlást, elemzést és döntéselőkészítést, amely szöveges alapanyaghoz kapcsolódik, ezzel rövidülnek a munkafolyamatok, a monoton, ismétlődő feladatokat a mesterséges intelligencia végzi el a jövőben. A szolgáltatásnak köszönhetően még nagyobb szerep jut az emberi kreativitásnak az innovációk területén, a bank ügyfelei pedig a korábbiaknál gyorsabb, személyre szabottabb pénzügyi szolgáltatásban részesülnek majd.

A megoldás az illetékes minisztérium támogatásával elérhető válik a köz- és a magánszféra, valamint a felsőoktatás intézményei számára is. A magyar nyelvi modell fejlesztését követik majd azon országok egyedi nyelvei, ahol az OTP Csoport jelen van.

A digitális képességek fejlesztését segítő magyar nyelvi modell kifejlesztése GPT-3 mesterséges intelligencia alkalmazásával című, 2020-2.1.1-ED-2021-00188 azonosítószámú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával valósul meg. A támogatás kedvezményezettje a Monicomp Zrt., az OTP Csoport tagja.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!