Az Orosz Föderáció Központi Bankja közölte, hogy a tartalékokból származó összes arany az országon belül – tehát oroszország területén – található trezorokban van. A szabályozó megjegyezte, hogy az arany- és devizatartalék olyan eszköz, amellyel a jegybank megvédheti a gazdaságot a külső válságoktól – írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az arany- és devizatartalékunkból származó összes arany oroszországi trezorban van.

– jegyzi meg a Központi Bank.

A Bank of Russia megjegyezte, hogy az arany- és devizatartalékok olyan eszközt jelentenek, amellyel a jegybank megvédheti a gazdaságot a külső válságoktól. Nehéz helyzetekben biztosítják a devizaadósság kifizetését, a kritikus importot, stabilizálják a devizapiacot.

Tartalékokat az országban tartani vagy az országon belül elkölteni egyenlő azzal, mintha nem lenne tartalék, nincs védelem a külső válságokkal szemben. Így élt hazánk 1992-1999-ben.

– jegyzi meg a jegybank.

MATOLCSY IS HAZAHOZATTA

A nemzet aranya: Hazahozták Magyarország külföldön tárolt 63 tonnás aranykészletét

Veszélyes idők jönnek, nem tudja folytatni a világ az életét ott, ahol a járvány előtt abbahagyta, és ilyenkor tartalékra, fedezetre és biztonságra van szükség

A szabályozó kifejtette, hogy akkoriban az ország védtelen volt a külső fenyegetésekkel szemben, szinte folyamatos pénzügyi válságról volt szó.

Ezért a jegybank arra törekszik, hogy a jó időkben tartalékokat halmozzon fel, és a tartalékok szerkezetét úgy alakítsa ki, hogy az képes legyen reagálni a különböző típusú válságokra.

– hangsúlyozta az orosz jegybank.

Válasz a válságokra

A szabályozó kifejtette, hogy 2014 óta a politikájában két lehetséges válságtípust vett figyelembe: a hagyományos pénzügyi válságot, amely korábban (2008-ban, 2014-ben és 2020-ban) előfordult a világban, valamint a geopolitikai válságot.

A geopolitikai válság leküzdéséhez olyan tartalékokra van szükség, amelyeket nem érinthetnek a nyugati államok szankciói. Ezért a Bank of Russia az elmúlt években másfélszeresére növelte arany és a kínai jüan készleteit.

– közölte a Központi Bank.

KORÁBBAN ÍRTUK

Megháromszorozta Magyarország aranytartalékát az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.

Az ilyen típusú válságok – jegyzi meg a szabályozó – alapvetően más választ igényelnek, különböző módon érintik a gazdaságot, de meglehetősen nagy léptékűek lehetnek. Ez az oka annak, hogy 2014 óta a Bank of Russia komolyan megnövelte tartalékait, és mára jóval magasabbak, mint más hasonló gazdaságú országokban.

Ezt pontosan azért tették, mert az orosz jegybank figyelembe vette, hogy ha megvalósul egy pénzügyi válság, akkor nem lehet gyorsan felhasználni az aranyat és a jüantezek az eszközök nem túl likvidek. Ha pedig megvalósul egy geopolitikai kockázat, akkor a lehetőségek az amerikai dollárban és euróban lévő tartalékok felhasználása korlátozott lesz, ami azt jelenti, hogy elegendő mennyiségű tartalékra van szükség alternatív eszközökben.

– mondta a szabályozó.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!