A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő „BB pluszról”-ról „CCC”-re rontotta Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósság-kötelezettségének osztályzatát. A minősítést negatív kilátással látták el a megnövekedett nemteljesítési kockázat miatt.

Két hete a hitelminősítőt már megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású osztálytatot, amikor a besorolást az addigi „BBB mínuszról” az eddig érvényes „BB pluszra” változtatta.

Az S&P elemzői szerint az új oroszellenes szankciók felére csökkentették Oroszország rendelkezésre álló devizatartalékát, beleértve az Egyesült Államokban, az EU-ban és Japánban bejegyzett devizabetéteket és értékpapírokat. „A mostani leminősítés olyan intézkedéseket követ, amelyek véleményünk szerint jelentősen növelik a nemteljesítés kockázatát” – közölte az ügynökség.

Az S&P szerint az orosz devizatartalékok csökkenése gyengítette a külső likviditást a növekvő devizakereslet időszakában.

Kedden vonta meg Oroszországtól a befektetési ajánlású államadós-besorolást a másik két vezető nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings arra hivatkozva, hogy az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szigorú szankciók veszélyeztetik az ország pénzügyi stabilitását és képtelenné teheti az államadósság fizetését.

Fotó: Archív.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!