A német miniszteri kabinet bejelentette, hogy a szankciók alá eső orosz bankokat kizárják a SWIFT rendszerből – írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A nyugati országok által már szankcionált orosz bankok, és szükség esetén más orosz bankok is kizárásra kerülnek a SWIFT-ből

– közölte a német kabinet sajtószolgálata a nyugati vezetők szombat esti megbeszéléseit követően.

A szankciók fokozásáról az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Olaszország, Nagy-Britannia, Németország és az Európai Bizottság döntött.

Minden orosz bank, amely már a nemzetközi közösség szankciói alá esett, és szükség esetén más orosz bankok is kikerülnek a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből. Ennek célja, hogy ezeket az intézményeket elszigeteljék a nemzetközi pénzforgalomtól, ami jelentősen korlátozza globális tevékenységeiket.

– áll az közleményben.

Emellett a nyugati országok úgy döntöttek, hogy korlátozzák az orosz jegybank azon képességét, hogy nemzetközi pénzügyi tranzakciókkal támogassa a rubel árfolyamát. Megszűnik az a lehetőség is, hogy egyes gazdag orosz magánszemélyek befektetéseikért cserébe európai állampolgárságot kapjanak.

Az Európai Unió partnereivel együtt meg kívánja fosztani az orosz „oligarchákat” attól a lehetőségtől, hogy felhasználják nemzetközi pénzügyi eszközeiket – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője.

Ha Oroszország nem hajlandó leállítani az ukrajnai különleges hadműveletet, további szankciókat is elfogadhatnak – tette hozzá a német pénzügyminisztérium.

Fotó: Unsplash / Illusztráció.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!