A K&H Bank kiemelkedő, 75,0 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el 2021-ben, 78 százalékkal többet az egy évvel korábbinál – közölte Guy Libot, a csoport vezérigazgatója online sajtótájékoztatón szerdán.

Nyitókép: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád – A fotók felhasználása tilos!

Elmondta, hogy a növekvő hitelezésnek köszönhetően a bank rendkívüli tételek nélküli eredménye 26 százalékkal, 73,9 milliárd forintra nőtt 2021-ben. A banknál a teljes hitelállomány 13 százalékkal, 2156 milliárd forintra emelkedett, az új lakossági hitelkihelyezések volumene 297 milliárd forint (+27 százalék) volt tavaly. A költségeik stabilan alakultak, a működési költségek a tranzakciós illetékkel együtt 8 százalékkal 109,4 milliárd forintra nőttek.

Míg a 2020-as eredményt 29,6 milliárd forintnyi, elsősorban a törlesztési moratóriumhoz kapcsolt módosítási veszteségre és a pandémia miatti várható jövőbeli hitelezési veszteségekre képzett értékvesztés rontotta, addig tavaly 3 milliárd forint értékvesztést szabadítottak fel – ismertette a vezérigazgató. A lakossági ügyfélszám elérte a 752 ezret, ebből a rendszeres bérátutaló ügyfelek száma közel félmillió lett 2021-ben, és több mint 60 ezer új ügyfél választotta a bankot. A K&H Bank mérlegfőösszege 2021-ben 5226 milliárd forintra nőtt.

Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád – A fotók felhasználása tilos!

Gombás Attila, a K&H csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese közölte: a működési bevétel 13 százalékkal 199,2 milliárd forintra nőtt, a nettó kamatbevétel pedig 21 százalékkal 109,3 milliárd forintra. A rendkívüli tételeket ismertetve közölte: a moratórium idei meghosszabbítása és a kamatstop bevezetése mintegy 3,7 milliárd forint adózás előtti veszteséget jelentett a banknak tavaly. Az ügyfélbetétek állománya 11 százalékkal 3604 milliárd forintra nőtt. A teljes hitelállomány 13 százalékos növekedésén belül a lakossági állomány 19 százalékkal, a vállalati állomány 10 százalékkal nőtt. Az új lakossági hiteleken belül a bank által folyósított babaváró hitelek értéke 11 százalékkal nőtt, miközben a bankszektorban 11 százalékkal csökkent az új hitelfolyósítás. Év végéig közel 5 milliárd forintnyi támogatott lakásfelújítási hitelt folyósítottak. Az új Zöld Otthon Programban folyósított hitelek összege a 2021. novemberi indulás óta elérte a 2,9 milliárd forintot.

Várakozásaik szerint a zöldhitelnek az idén lesz komolyabb szerepe a lakásfinanszírozásban, és a megemelkedett kamatkörnyezet is arra sarkallhatja az ügyfeleket, hogy éljenek a különféle állami vagy jegybanki kedvezményes konstrukciókkal – tette hozzá. A jelzáloghiteleknél 33 százalékkal nőtt az új kihelyezés, a személyi kölcsönöknél 26 százalékos volt az éves növekedés tavaly.

Gombás Attila közölte: a jegybanki Növekedési kötvényprogramban (Nkp) 47 milliárd forintnyi tranzakciót, az NHP Hajrá! programban pedig 225 milliárd forintnyi szerződést kötöttek. Kiemelte, hogy a lakossági ügyfelek körében jelentős volt az érdeklődés a befektetések iránt, így a befektetési alapokban kezelt összvagyon 15 százalékkal, 891 milliárd forintra nőtt. Erős volt a dinamikus vegyes alapok, és a tematikus részvényalapok iránti érdeklődés.

Nyitókép: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád – A fotók felhasználása tilos!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!