A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) új, 12 éves futamidejű, 10 millió euró értékű kölcsönszerződést írt alá az egyik vezető magyar mezőgazdasági termelő vállalattal, a Hunent Csoport mélykúti gyártó és feldolgozóüzemének átfogó fejlesztéséről – közölte a bank az MTI-vel pénteken.

Az új kölcsön összegével együtt a Hunent Csoport NBB-től kapott teljes pénzügyi támogatása meghaladja a 36 millió eurót.

Azt írták, ez a megállapodás újabb szemléletes példája az államok, magáncégek és nemzetközi fejlesztési intézmények közötti hatékony együttműködésnek, amely ebben az esetben a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Hunent Csoport és az NBB között jött létre.

Az NBB támogatásával Mélykúton még 2019 januárban adták át Európa legnagyobb, teljes láncolatot képviselő, és legkorszerűbb víziszárnyas-vágóhídját. Az itt készült termékek a magyar mezőgazdasági export jelentős részét teszik ki. Az új kölcsön lehetővé teszi a mélykúti vállalkozás ipari kapacitásának és képességeinek jelentős növelését, amely ezzel olyan teljes értékű, csúcstechnológiás agráripari központtá válik, amely a gyártás teljes ciklusában magas minőséget biztosít.

A zöld és energiatakarékos technológiák széles körű használatának köszönhetően a projekt megvalósítása javít a régió környezetvédelmi helyzetén, a projekt által teremtett további munkahelyek pedig új lendületet adnak Délkelet-Magyarország társadalmi-gazdasági fejlődésének – írták.

Magyarország – mint az NBB fogadó országa – a bank egyik legaktívabb részvényese, amely a befizetett tőke alapján a 2. legnagyobb részesedéssel rendelkezik, valamint a bank beruházásainak egyik fő kedvezményezettje. Az NBB „magyar” hitelportfóliójának jelenlegi volumene közel 180 millió euró.

A Hunent honlapján olvasható cégbemutatóban azt írták: a Hunent Magyarország egyik legnagyobb víziszárnyas-feldolgozója, több mint 150 éves múlttal. A cég fő profilja a pecsenyekacsa-feldolgozás, ezt egészben, darabolva, előhűtve, fagyasztva forgalmazzák.

Kínálatukban szerepelnek elősütött és késztermékek, és ezen felül konkrét vevői igények alapján is készítenek termékeket exportra és belföldi partnereiknek. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2020-ban több mint 400 embert foglalkoztató társaság nettó árbevétele meghaladta a 10,4 milliárd forintot, üzemi vesztesége 1 milliárd forint felett volt.

A Hunent mélykúti üzemének bővítését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen egy hete, január 21-én jelentette be. A beruházás mintegy 6,5 milliárd forintból valósul meg, amelyhez az állam 2,2 milliárd forint támogatást biztosít, ezért cserébe a cég ötszáz munkahely megőrzésére vállalt kötelezettséget. A miniszter közölte: a vállalat 90 százalékban hazai beszállítókkal dolgozik, míg a termékei nagyjából 70 százalékát külföldön értékesíti.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!