Az online játékokba épített mikrotranzakció is lehet a pénzügyi nevelés eszköze a K&H Bank szerint; a pénzintézet ugyanakkor ezeknek a minimális összegű, a gyakorlatban kártyás fizetést jelentő vásárlásoknak a veszélyeire is felhívja a figyelmet, különösen a gyerekek esetében.

A pénzintézet az MTI-nek küldött közleményében hangsúlyozza, hogy már a legfiatalabbak körében népszerű online játékokban is egyre több a mikrotranzakciós lehetőség. Ezekkel a pár ezer, vagy legfeljebb csak néhány száz forintos tranzakciókkal újabb pályákat, kiegészítőket, jutalmakat vásárolhatnak a játékosok, folyamatos bevételhez juttatva így a fejlesztőket.

A bank azt javasolja a szülőknek, hogy minden egyes új játéknál nézzék meg, pontosan milyen tranzakciókat tartalmaz a játék, és ne adjanak korlátlan keretet a gyerekeknek a kiegészítők vásárláshoz. Az online játékok akár szerencsejátékokhoz hasonló ügyleteket is tartalmazhatnak – hangsúlyozták.

A pénzintézet szerint fejlesztheti viszont a pénzügyi tudatosságot, ha kis tételben, előre meghatározott összeggel – akár heti vagy havi szinten, vagy a zsebpénzük terhére – gazdálkodhatnak a gyerekek, így nem esnek a felelőtlen pénzszórás csapdájába. A szülőknek természetesen a legkisebb tranzakcióknál is ellenőrizniük kell a vásárlás célját – olvasható a közleményben.

A játékok, mikrotranzakciók világa persze csak egy dolog a gyerekek mindennapos pénzügyeiben. A K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő keretében az általános és középiskolás diákok ezen felül megismerkedhetnek a különböző befektetési és megtakarítási formákkal; a környezetbarát, digitális készpénzmentes megoldásokkal, valamint azzal is, miért érdemes időben megkezdeniük a takarékoskodást. A verseny első fordulójában résztvevő 3-5 fős csapatoknak például korosztálytól függően befektetési, hozam és kamatos kamatszámításokat is meg kell oldaniuk.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!