Az idén három nemzetközi kötvénytranzakcióban vett részt az OTP Bank, februárban horvát, novemberben albán államkötvény, és ugyancsak novemberben az MVM Zrt. vállalati kötvénykibocsátásában működött közre – közölte a hitelintézet hétfőn az MTI-vel.

Az idei év sikeres nemzetközi kötvénytranzakciói is jelzik, hogy az OTP csoport Kelet-Közép-Európa meghatározó bankcsoportjaként a régiós kötvénykibocsátási piac fontos szereplői közé lépett.

– idézi a közlemény Bánfi Attilát, az OTP Global Markets ügyvezető igazgatóját, aki szerint ez is azt mutatja, jól döntöttek, amikor csoportszinten integrálták az OTP Global Markets szakmai irányítása alá az OTP csoport tőkepiaci kibocsátási tevékenységét.

  • Az OTP nemzetközi kötvénypiacon meghatározó befektetési bankokkal konzorciumban, vezető szervezőként támogatta az Albán Köztársaság 650 millió euró össznévértékű nemzetközi államkötvény.
  • Korábban pedig a horvát állam 2 milliárd euró össznévértékű, 12 és 20 éves lejáratú kötvényeinek kibocsátását
  • Az MVM Zrt. első nemzetközi 500 millió eurós vállalati kötvénykibocsátásában társforgalmazóként vett részt – írták.

Mindkét állami, valamint az MVM Zrt. kötvénytranzakció a budapesti központú OTP Global Markets csoportszintű koordinálásával valósult meg, végrehajtásában a horvát, az albán és a budapesti központban dolgozó munkatársak közös munkája volt – tették hozzá.

Az OTP csoport a növekvő kockázati költségek miatt a vártnál kisebb eredménnyel zárta 2021 harmadik negyedévét, 120,173 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt könyvelt el, ami 1 százalékkal kisebb az előző negyedévinél, és 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az első kilenchavi konszolidált adózás utáni nyereség 335,321 milliárd forint lett, 78 százalékkal magasabb az előző évinél.

Az év első kilenc hónapjában a bankcsoport az előző évinél 22 százalékkal nagyobb, közel 483,5 milliárd forintnyi konszolidált működési eredményt ért el. A kilenchavi bevételek dinamikusan, 10 százalékkal nőttek éves szinten, ezen belül a nettó kamateredmény 8 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ezt meghaladó mértékben, 13 százalékkal bővült, míg az egyéb nem kamatjellegű bevételek 23 százalékkal ugrottak meg egy év alatt.

  • A nettó kamatbevétel 8 százalékos növekedéssel meghaladta a 636 milliárd forintot az első kilenc hónapban. A harmadik negyedévben 222 milliárd forint lett, 6 százalékkal több az előző negyedévinél, és 14 százalékkal az egy évvel korábbinál.
  • A nettó díjak és jutalékok 238,2 milliárd forintot tettek ki, ez 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A harmadik negyedévben meghaladták a 86 milliárd forintot, ami negyedéves összevetésben 7 százalékos, évesben pedig 16 százalékos növekedésnek felel meg.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!