A jegybankoknak világszerte egyrészt azért kell vezető szerepet vállalniuk a zöld gazdaságra átállásban, mert a változások előmozdítása rendkívül költséges, másrészt a folyamat veszélyt jelent a központi pénzintézetek számára céljaik elérésében – mondta Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként megrendezett Közép-európai zöld pénzügyi konferencián szerdán.

Kiemelte: a következő tíz évben becslések alapján 7 billió dollár összegű befektetésre lesz szükség az infrastruktúra-fejlesztés területén.

A szélsőséges időjárás óriási károkat okozhat az ingatlanokban, járművekben, amelyek adott esetben hitelek biztosítékát képezik; a változó szabályozások vagy ügyfélviselkedés ellehetetleníti a kölcsönök visszafizetését – jegyezte meg a pénzügyi rendszert érintő kockázatokat részletezve.

Az MNB a globális pénzügyi rendszerben kis szereplő, de az egyik legaktívabb a zöld gazdaságra történő átállás előmozdításában – mutatott rá.

A jegybank által meghozott intézkedések közül megemlítette a zöld kötvény portfólió összeállítását, amelynek eredményeként a meg nem termelődött karbon-kibocsátás eléri egy tízezres város kibocsátásának mértékét.

Az MNB zöld monetáris politikai stratégiát dolgozott ki, amelynek részeként világossá tette, hogy Magyarországon a fenntartható felzárkózás csakis a zöld átalakulás formájában valósítható meg – emlékeztetett az igazgató.

A stratégia részeként a jegybank programot indított az ingatlanpiacon – emelte ki. Az országban az ingatlanállomány megújítása rendkívül lassan halad, évente mindössze az állomány fél százaléka újul meg, ami azt jelenti, hogy 200 évre lenne szükség a teljes megújuláshoz – indokolta, miért volt szükség a jegybank beavatkozására.

A zöld otthon program a jegybank egyik legismertebb programja, ennek keretében magas energiahatékonyságú ingatlanokra 2,5 százalékos, 25 évre rögzített kamattal lehet lakáshitelt felvenni – ecsetelte.

Banai Ádám arra is kitért, hogy az MNB kevésbé ismert intézkedéseket is hozott a gazdaság zöldítése érdekében, megváltoztatta például a hitelfedezeti keretrendszerét, így a zöld minősítésű fedezetek sokkal magasabb értékben vehetők figyelembe hitelfedezeti biztosítékként.

A legfontosabb üzenet monetáris politikai szemszögből, hogy mindenki, minden szektor és iparág egy bizonyos szerepet kap a zöld átalakulásban – összegezte. Végső soron csakis közös erővel lehet sikerre vinni a fenntarthatóság érdekében indított jegybanki kezdeményezéseket is – húzta alá.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!