Kína hajlandó dollármilliárdokat befektetni Afganisztánban abban az esetben, ha a tálib vezetés garantálja a kínai munkások és ingóságok biztonságát – közölte Zabihullah Mudzsáhid, a tálib kormány kulturális és tájékoztatási minisztere az Amerika Hangja (Voice of America) amerikai televíziónak adott interjúban.

Az egyik projekt, amely a kínaiakat érdekli, a Mesz Ajnak rézlelőhely kiaknázása. Kabul kész garantálni a kínaiak biztonságát a befektetésekért cserében – jegyezte meg Zabihullah Mudzsáhid.

A tálib miniszter elmondta, hogy az Iszlám Állam nem jelent problémát, nincs komolyabban jelen Afganisztánban, sőt, inkább rejtőzködni kényszerül. Az Iszlám Emirátus (ahogy a tálibok a saját kormányukat nevezik) igyekszik gyökerestől felszámolni a szervezetet, az utóbbi napokban a csoport számos tagját őrizetbe vették, és több támadásukat is meghiúsították.

Zabihullah Mudzsáhid azt is kifejtette a csütörtökön este megjelent interjúban, hogy a gazdaság kezd visszatérni a normalitáshoz, a nagyobb projektek, például az útépítések folytatódnak. Kiemelte: az afgán néppel szembeni igazságtalanságnak tartják, hogy több ország befagyasztotta Afganisztán vagyonát. A tálib kormány tárgyalásokat folytat erről az Egyesült Államokkal és más országokkal. El akarják érni, hogy ezek az államok és a nemzetközi bankok felszabadítsák ezt a vagyont, amely az afgán nép tulajdona – fogalmazott a miniszter.

Az újságírónak a lányok oktatására irányuló kérdésére Zabihullah Mudzsáhid elmondta: csak eljárásrendi változást vezetnek be. A kormány tervet dolgoz ki arra, hogyan tudnák garantálni a lányok biztonságát az iskolákban. A miniszter elmondása szerint iszlám jogtudósoknak kell kidolgozniuk azokat a szabályokat, amelyek betartásával a nők dolgozhatnak vagy tanulhatnak. A kormány most arra vár, hogy a jogtudósok összeüljenek, és közöljék a döntésüket e kérdésben.

Arra a bírálatra reagálva, hogy az új afgán kormány nem eléggé befogadó az országban élő etnikumok tekintetében, Zabihullah Mudzsáhid kifejtette: a kabinet munkájában többféle nemzetiségű ember vesz részt. Hozzátette, hogy az új kormányzat még mindig alakulóban van, és azt hangsúlyozta, hogy az összes ilyen problémás kérdést megoldják majd.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!