Idén is közös véradással hívják fel a figyelmet a társadalmi felelősségvállalási programok fontosságára a magyarországi pénzintézetek, a banki véradók hetét immár másodszor tartják meg.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn, a szeptember 24-ig tartó véradóakciót megnyitó budapesti sajtótájékoztatón kiemelte:

Az akció célja egyhangú támogatást élvez és amellett, hogy segítséget jelent, példázza azt a társadalmi felelősségvállalást, amely a magyar pénzintézetek részéről megnyilvánul.

Köszönetet mondott a hazai bankszektornak, amelynek tevékenysége nélkül – szavai szerint – nem épülhetett volna újra a magyar gazdaság 1989-1990 után.

A magyar bankszektor nélkül a mai modern Magyarország elképzelhetetlen lenne.

– hangoztatta az államtitkár.

A bankszektor társadalmi hozzájárulására példaként említette a devizahitel-válság megoldását. Úgy fogalmazott: a bankszektor hathatós közreműködése nélkül több százezer magyar család nem szabadulhatott volna meg attól a tehertől, amelyet a világgazdasági válság alatt a devizahitelezési gyakorlat a “nyakukra szabadított”.

A pandémia kapcsán a hitelmoratóriumot említette Rákossy Balázs, mint ami pozitívan járult hozzá a magyar lakosság és a gazdaság terheinek csökkentéséhez.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a véradásról szólva azt jó ügynek, jótettnek nevezte és arra buzdított, hogy minél többen adjanak vért.

Fel kell hívni az emberek figyelmét, hogy nagyon fontos odafigyelnünk egymásra.

– jelentette ki.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta, egy éve indította el a bankszövetség és a hazai bankszektor a Jótett Bank elnevezésű CSR (Corporate Social Responsibility, vállalati társadalmi felelősségvállalás) programját.

  • Közölte, az elmúlt évben több mint ezer magyarországi szervezet kapott támogatást bankoktól, a “jótettekben érintett emberek száma” meghaladta a kétmilliót; a szektor által nyújtott anyagi támogatás mértéke több mint 9,6 milliárd forint volt.
  • A banki munkatársak több mint száz önkéntes programban, 7100 önkéntes munkaórával vettek részt és több mint 800 nem üzleti célú projekt finanszírozásához járultak hozzá, továbbá 140-nél több esemény, köztük kulturális és sportesemények megvalósítását támogatták a pénzintézetek.
  • A banki véradók hetének célja, hogy a pénzintézetek vezetői és munkatársai saját véradásukkal gyarapítsák a vérkészletet, támogatva a segítségre szorulók ellátását.

A vérellátást biztosításához napi 1600-1800 véradóra van szükség, egy egység vérből akár 3-4 beteg ellátását is biztosítani lehet

– mutatott rá.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese a szolgálat és a Magyar Vöröskereszt nevében megköszönte, hogy beengedik a munkatársaikat a pénzintézetek épületeibe és ott véradást szervezhetnek.

A lehető legjobbkor zajlik az akció, mert a koronavírus-járvány miatt nem tudni, mit hoz a következő egy-két hónap

– jegyezte meg.

A sajtótájékoztatónak helyet adó Erste-székházban Rákossy Balázs, Kandrács Csaba és Jelasity Radován is vért adott.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!