A női sakkozók sikereit megzenésítő énekesnő. Egy mérnök, aki „érzelmes” oldaláról is ismeri a sakkot. A kreativitás nagymestere, aki könyvet írt arról, miért lehet jó, ha gépek módjára gondolkodunk. Hogy mi a közös bennük? Október 9-én mindannyian ott lesznek a 2021-es Világsakkfesztiválon, melyet most először hibrid formában valósít meg Polgár Judit, minden idők legeredményesebb női sakkozója.

Újra itt a Világsakkfesztivál!

Október 9-én vadonatúj formátumban tér vissza a Világsakkfesztivál, amely játékos kihívásokon és előadásokon keresztül mutatja be a sakk mindennapokat átszövő ezer arcát. Az érdeklődők most először offline és online térben is bekapcsolódhatnak a sakk nemzetközi ünnepébe: a helyszíni programoknak a Magyar Nemzeti Galéria ad majd helyet, melyeket akár otthonuk kényelméből is figyelemmel kísérhetnek a játék kedvelői, de a „digitális bennszülöttek” számára is számos agytornát és érdekességet tartogat az esemény virtuális fóruma.

Fő támogató a Morgan Stanley

A rendezvény fő támogatója harmadik éve a Morgan Stanley, amely idén is interaktív programokkal várja a sakk szerelmeseit: a látogatók reményeink szerint ismét kiállhatnak a vállalatnál dolgozó sakkmesterek ellen, de a kódolás alapjaiba is betekintést nyerhetnek egy játékos helyszíni oktatás keretein belül.

 
Főszerepben a kreativitás és az innováció

Az idei eseményen a kreativitás és az innováció kapja a főszerepet olyan újító elmék előadásában, akik felhagytak a szokásos sémákkal és újszerű választ adtak a kihívásokra. Noam Manella a „Think Like a Machine” című nagysikerű könyv szerzőjének előadásából például megtudhatjuk, miként ébreszthetjük fel a bennünk szunnyadó kreativitást. Ashwin Subramanian, indiai mérnök pedig egy forradalmian új kísérlet részleteibe kalauzolja el a nagyközönséget: a biofeedback eszközeivel feltárja, mit üzen a sakkozók teste játék közben és hogyan tudják ezeket az apró jelzéseket hasznosítani a felkészülés során. 

A sakk egy országhatárokon átívelő közös nyelv, melyet életkortól, nemtől, foglakozástól és nemzetiségtől függetlenül bárki magáénak érezhet a Világsakkfesztiválon. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a rendezvény egy nagy mozgalommá nőtte ki magát az évek folyamán, melyhez az élet szinte minden területéről csatlakoztak vendégek és előadók. Ez tette igazán időtállóvá a szlogenünket, miszerint a sakk összeköt minket.

– nyilatkozta a Világsakkfesztivál alapítója, Polgár Judit. 

Hozzátette: a rendezvény idei témája nem is lehetne aktuálisabb, hiszen az elmúlt időszak sokak számára az alkalmazkodás, az útkeresés és az innováció jegyében telt. Ez alól mi sem voltunk kivétel. 

Az innovációs képesség és a digitális kompetenciák ma már olyan elvárások, amelyek alapvetően határozzák meg egy vállalat vagy szakember sikerességét. A ma iskolába járó gyermekek számára egyre fontosabbak az alapvető informatikai, programozási ismeretek, amelyekre mai világunk digitális megoldásai épülnek, és amelyek megismeréséhez remek logikai alapot biztosíthat a sakk. A Morgan Stanley eltökélten támogatja, hogy a fiatalok korán elsajátíthassák azokat a természettudományos, technológiai, műszaki és matematikai, egyszóval STEM ismereteket, melyek birtokában könnyedén alkalmazkodhatnak a munkaerőpiac változásaihoz.

– mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti központjának vezetője, aki maga is aktív sakkjátékos és a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagja.

Sakk és oktatás

  • Már a rendezvény DNS-ében is jelen van az oktatás témája, ami idén az Educational Chess Summit konferenciával teljesedik ki, ahol igazi nagyágyúk osztják meg gondolataikat az oktatás és a sakk kapcsolatáról. 
  • Az oktatás jövőjéről szóló szakmai párbeszédek mellett, betekintést nyerhetünk a Polgár Judit Módszerbe is, melynek legújabb elemét, a SakkTesit a rendezvényen mutatják be először.
  • A Magyar Nemzeti Galériába ellátogató gyerekek, szülők és pedagógusok a saját szemükkel győződhetnek meg arról, hogyan lesz egy sakktáblából a hatékony eligazodást, valamint a térben való tájékozódást segítő gyakorlati helyszín, melyet akár élesben is kipróbálhatnak.Virtuális sakktábla és interaktivitás

Az idei Világsakkfesztivál minden eddiginél interaktívabbnak ígérkezik: a szokásos szimultán partik mellett számos online fejtörővel várják az érdeklődőket, melyek sorát a ChessConnectsUs kihívás nyitja meg szeptemberben. A játék központi eleme egy virtuális sakktábla, amely mögött nap mint nap újabb két játékos sorakozik fel, akik egy-egy lépés után átadják a stafétát a következőnek, egészen addig, amíg véget nem ér a játék. Az érdeklődőknek érdemes lesz ellátogatniuk a kihívásnak helyet adó Chess24.com-ra, ugyanis híres tudósokat, sportolókat, művészeket, sőt politikusokat is elcsíphetnek sakkozás közben és értékes nyereményekért cserébe megtippelhetik, kik, mit lépnek.

*** A szervezők az aktuális vírushelyzetnek megfelelően alakítják a rendezvényt, a változtatás jogát ennek jegyében fenntartják.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!