A második negyedévben is pénzügyi helyzetük javulására számítanak a cégek a K&H nagyvállalati növekedési index kutatása szerint. A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek nem csak az árbevétel, hanem a nyereség emelkedésével is kalkulálnak a következő egy évben.  A kedvező kilátások mögött az áll, hogy a cégek az export növekedését várják, és nem okoz nekik problémát a gyenge forint.

 

A K&H nagyvállalati növekedési index kutatás alapján, ami a 2 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező, nem állami cégek egyéves várakozásait vizsgálja, a vállalatok a második negyedévben is pozitív pénzügyi változásokkal számolnak.

  • A cégek összességében az árbevétel 2,3 és a profit 1 százalékos növekedését várják a következő 12 hónapra vonatkozóan. Bár a válaszadók közül kissé kevesebben kalkulálnak az árbevétel (29%) és a profit (19%) emelkedésével, mint az első negyedévben (40% és 27%), jóval többen számítanak pozitív változásra, mint csökkenésre.
  • A derűlátó várakozások leginkább abban mutatkoznak meg, hogy mindössze a megkérdezettek 3 százaléka várja az árbevétel, és csak 4 százalék a profit visszaesését.

A vállalatok pénzügyi várakozásaiban már egyáltalán nem látszik az a borúlátás, amit a vírus okozott. Bár az előző negyedévhez képest csökkent az optimizmus, a mutatók ismét a járvány előtti időket idézik

– magyarázta Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Kedvező exportkilátások

A KSH adatai szerint áprilisban és májusban óriásit ugrott az ország exportbevétele (69 és 33,3 százalékot az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva). Igaz, az emelkedés a tavaly tavaszi alacsony bázis miatt ilyen kiugró, a kivitel értéke már nagyjából visszatért a vírus előtti szintre. Ez a vállalati várakozásokon is meglátszik: az exportra is termelő cégek összességében 2,5 százalékos bevételnövekedéssel számolnak a következő egy évben. 30 százalékuk várja a külföldi piacokról érkező bevételének emelkedését, ami magasabb, mint a belföldi bevételek növekedésére számítók aránya (25%).

Úgy látszik, a szabályozási környezet és a gazdaságpolitika fontosabb, mint az árfolyam. Bár a vállalatok a forint gyengülését várják, és ezt negatívan értékelik saját kilátásaikra nézve, összességében mégis a pénzügyi helyzetük javulására számítanak.

– értékelte az eredményeket Patrick van Overloop.

Nyitókép: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Áprád.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!