Elindult a Széchenyi újraindítási hitelek folyósítása az Erste Banknál is, az első 5 millió forintot egy áruszállítással foglalkozó egyéni vállalkozó ügyfelének nyújtották – közölte a pénzintézet az MTI-vel.

A Széchenyi Kártya Program legújabb elemeinek elindulása óta a bank már mintegy félszáz hitelkérelmet hagyott jóvá, a szerződések aláírása, a kölcsönök folyósítása is folyamatban van – tájékoztattak.

Az Erste tapasztalatai szerint minden iparágból jelentős az érdeklődés a vállalkozások részéről a Széchenyi Újraindítási Hitelek iránt, nincs érzékelhető különbség a szektorok között. A bank arra számít, hogy a kisvállalkozó ügyfeleknél az idén év végéig a korábbi három-négyszeresére nőhet a Széchenyi Kártya Program keretében kihelyezett hitelek állománya az Ersténél, míg a kkv-szektor esetében az új kihelyezésekben legalább 10 százalékos piaci részesedéssel számol a pénzintézet.

A kisvállalkozóknál várhatóan – ahogyan eddig is – a folyószámlahitel lesz a legnépszerűbb, míg a nagyobb vállalkozások a forgóeszköz- és folyószámlahitelek mellett a beruházási célú források iránt is érdeklődnek – jelezték.

Az Erste várakozása szerint a Széchenyi Újraindítási Hitelek a következő hónapok egyik alapvető termékévé válnak, amelyek a tipikus hiteligények jelentős részénél alkalmasak a kifutó NHP Hajrá felváltására, a beruházási igények finanszírozásánál pedig elsődleges forrást jelenthetnek.

A Széchenyi Kártya Programban öt új, a hazai vállalkozások újraindítását segítő hiteltermék igényelhető július elsejétől. A Széchenyi Kártya GO! új hiteleinek sajátossága, hogy 1 milliótól akár 1 milliárd forint hitelösszegig, a teljes futamidő alatt fix kamattal, gyorsan, a lehető legrövidebb hozzáféréssel, a vállalkozók igényeit és helyzetét alapul véve kialakított igénylési feltételek szerint, a forgóeszközhitel tőketörlesztésére akár 9 havi, míg a beruházási hitelekre akár 24 havi türelmi idő biztosítása mellett a legtöbb konstrukcióban akár ingatlan fedezet nélkül igényelhetők.

A gazdaság válság utáni újraindításnál a kereskedelmi bankokra különösen fontos feladat hárul azzal, hogy megfelelő forrással segítsék a vállalkozások működését. A múlt héten a Takarékbank jelezte, hogy elindította az államilag támogatott Széchenyi Kártya Újraindítási Programban a Széchenyi Kártya GO! hiteltermékeit.

A Széchenyi Kártya Programot működtető KAVOSZ Zrt. július 15-i közleménye szerint a program keretében idén befogadott ügyletek száma – az újraindítási konstrukciókat, a krízistermékeket és a klasszikus hiteleket egybevéve – megközelítette a 24 ezer darabot, értéke pedig több mint 641 milliárd forintot tett ki.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!