Integetünk a távolban feltűnő Miskolc városának, átszeljük Szerencset és már felsejlik a Kopasz hegy sziluettje, amely jelzi: közeledünk Tokaj-Hegyaljához. A szőlődűlők már egyértelműen jelzik: megérkeztünk Mád varázslatos világába, ahol alkalmunk nyílik elvonulni a világ zajától. A természet csodái, a múltat idéző történelmi emlékek, a helyi gasztronómia, az autentikus kézműves közösség és természetesen a hagyományőrző borpincék szebbnél szebb borai – mi mást kívánhatna a pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni vágyó utazó, vagy a tartalmas céges tréninget, workshopot, csapatépítőt tervező szakember?!

Tényleg, mi mást? Erről kérdezzük Váradi Hédit, a Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont igazgatónőjét.

Hédi kedves, több mint egy évtizede vezeti már a Kúriát, óriási tapasztalata van arra nézve, hogy mi vonzza Mádra az embereket. Miért jönnek az idelátogatók Mádra?

Azt gondolhatnánk, hogy egyértelmű a felelet: Tokaj-Hegyalja borai. Pedig ennél sokkal összetettebb a válasz erre a kérdésre. Ma már történelem, de érdekes adat, és kiválóan jelzi az óriási fejlődést, amelyet a község a közelmúltban elért, hogy a 2010-es évek körül a turistákat alig néhány óra érdekes programmal tudtuk Mádon fogadni. A gyönyörű barokk stílusú, 1795-ben épült Európa Nostra díjas zsinagóga, már akkor világhírre tett szert, imádták a vendégeink, de a megtekintésén kívül nem sok minden mással lehetett itt tervezni.

Az elmúlt időszak tudatos fejlesztéseinek eredményeként ma már számos alternatívát kínál a környék legyen a terv akár egy üzleti tréning, egy céges csapatépítő, vagy akár egy hétvégi kiruccanás, egy hosszabb nyaralás.

Csak néhányat említve kezdhetném a felsorolást rögtön a Kúria patinás, az 1890-es években épült, gyönyörű, két szintes épületének felfedezésével. A világ legszebb 100 zsinagógája közé sorolt Mádi Zsinagógától induló Csodarabbik útja is izgalmas túrát ígér. Érdemes betérni a Mádi Sajtmanufaktúra kóstoló kuckójába, vagy a Mádi Füvesember portájára is, ahol gyógy- és fűszernövényeket ismerhetünk meg. A Hegyaljai Szappanműhely, a Tokaj-hegyaljai kézműves piac, a gyógyító ásványokkal foglalkozó ásványelőkészítő bázis meglátogatása is kiváló program. A kisgyermekes családok számára óriási élményt nyújtanak a Zemplén várai – Sárospatak, Füzér vagy Boldogkő – vagy akár a Kecskefarm a Birsalmás dűlőben. Lehet felénk horgászni, élménylövészetre benevezni, hajókázni a Tiszán és a Bodrogon, és a Vizsolyi Biblia Emlékhely és Látogatóközpont, valamint a tokaji borvidék legmonumentálisabb látványossága, a lélegzetelállító fekvésű Áldó Krisztus szobor is sokakat vonz ide.

És sorolhatnám még az izgalmasabbnál izgalmasabb programokat. Látja mennyi-mennyi mindent tudunk ajánlani? Pedig a borpincéket még nem is említettem!

Valóban! A borpincék elengedhetetlenül fontos részei, sőt az alapkövei a Tokaj-hegyaljai kulturális, gasztronómiai és kézműves életnek. Hogy prosperálnak ma Mádon a borászatok?

Igen, a táj és az itt élő emberek életének csakugyan szerves része a borkultúra. Csak Mád majdnem 20 kiváló szőlészettel, borászattal büszkélkedhet az egészen apró, kézműves, családi pincéktől kezdve a helyi viszonylatban hatalmas, évente több tízezer palackot piacra dobó üzemekig. A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, amelynek tagja számos helyi borászat, többek között azzal a céllal alakult meg anno, hogy az itt termelt borok minőségét egy szigorú követelményrendszerrel biztosítsa, ugyanakkor védje a táj természeti értékeit is. A feltörekvő ifjú borásznemzedék, akik családi hagyományokat őrizve viszik tovább szüleik, nagyszüleik szőlészeteit, és akik között jó látni, hogy több fiatal hölgy is munkálkodik, már nyit a nagyvilág felé. Könnyen befogadható, a nagyközönséget is idecsábító, úgy nevezett „popup szüreteket” szerveznek, ahol az a cél, hogy az érdeklődő laikusok is bekukkanthassanak a mádi borászatok életébe és megkóstolhassák az itt termő szőlőkből készülő pazar borokat.

Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont
Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont

Óhatatlanul kulcskérdéssé vált, hogy a fejlődő borászközösséget az infrastruktúra is támogatni tudja. Ma már több, mint 400 szálláshellyel, autentikus, csábító borászatokkal, szervezett programok keretében látogatható, káprázatos dűlőkkel, és természetesen szebbnél szebb borokkal találkozhatnak az idelátogatók.

A helyi közösség hagyományőrző programjain mindez még kiegészül elsőrangú zenészekkel, zenekarokkal, képzőművészeti kiállításokkal. Ilyen júniusban a Jó éjszakát Mád, ami nem rég zajlott, illetve ősszel a Furmint Ünnep. Megemlíteném még a MádSummert, a motoros fesztivált, a Mad Runt, a helyi futóversenyünket, vagy az „Erősember versenyt”, ahogy mi hívjuk, vagyis a Central European Strongman Association Prémium Ligájának versenyfordulóit.

Kellemesen zsong már a fejem a szenzációs programajánlatoktól. Milyen szerepet vállal a Mádi Kúria Hotel ebben a kavalkádban?

Szerencsés, központi, kulcspozícióban működünk. A Kúria csapatának fókusza kifejezetten az, hogy az ideérkező vendégek számára otthonos szállást biztosítsunk, csapatunk pedig kulcsot adjon ahhoz, hogy ez a kincs, illetve inkább úgy mondanám, ékszerdoboz, vagyis Mád község és tájéka feltárhassa titkait és szépségét előttük. Üzleti és magán céllal utazókat is örömmel fogadunk, hiszen a hotel mindkét célcsoport igényeit képes megválaszolni.

Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont
Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont

Háromcsillagos superior szállodánkban nyáron a Mádi patak partján épült grillteraszunkkal, minden évszakban hangulatos, 50 fős étteremmel, pinceborozóval, 23 jól felszerelt, részben légkondicionált szobával, tárgyalóteremmel, 130 főt befogadó konferencia központtal, kültéri medencével és szaunával várjuk kedves vendégeinket. Pinceborozónk tökéletes helyszíne az esti beszélgetéseknek, borozgatásoknak. Borlapunk kínálata felsorakoztatja a környék legismertebb borászait és pincészeteit.

A helyi borászatok szívesen irányítják hozzánk szállásért a hozzájuk érkező csoportokat. A környéken működő vállalatok, de még a nagyobb budapesti cégek is örömmel érkeznek hozzánk üzleti tréningekkel, csapatépítőkkel, workshopokkal. Egy-egy sportkedvelő társaság is nálunk pihen meg, illetve innen csillagtúráznak például a kerékpáros csapatok. Végül, de nem utolsó sorban, mivel a Kúria épülete, kertje, miliője megfelelő díszítéssel kifejezetten romantikus hangulatot áraszt, az esküvőjükre készülő párok is boldogan tartják nálunk életük kiemelkedő eseményét.

Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont
Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont

Az unalom számunkra ismeretlen fogalom: inkább gyakran az a kérdés, hogy hogyan osszuk be az erőforrásainkat.

Feltétlenül muszáj megkérdeznem, hogy hogyan vészelték át az elmúlt több mint egy évet, hiszen tudjuk, a pandémiás időszak a vendéglátó szektort viselte meg talán a leginkább.

Az eddig példa nélküli helyzet bizony nekünk is feladta a leckét. Hála a menedzsmentnek mi igyekeztünk megtartani a munkatársainkat. A csapatunk tagjai pedig állták a sarat. Amikor zárva tartottunk, a felújítási, fenntartási munkálatok kerültek előtérbe, illetve volt egy időszak, amikor még elvitelre is főzött a szakácsunk.

Összeszorítottuk a fogunkat és csak előre néztünk. Úgy tűnik, bevált ez a taktika. Ma már ismét azon dolgozunk teljes gőzzel, hogy Mád újra megteljen élettel.

Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont

A szemet gyönyörködtető táj, a szívélyes vendéglátás, a tradíciók bizonyosan sokakat vonzanak ide. Hogy alakul eddig a nyitás óta eltelt időszak?

Mi szinte azonnal megéreztük az igényt, a hiányt, amely az emberekben megfogalmazódott az alatt az időszak alatt, amíg nem utazhattak. Alig várják, hogy kiszabaduljanak, hogy elszakadjanak a hétköznapoktól, hogy kikapcsolódhassanak, hogy utazhassanak. A bátrabbak külföldre indultak, de sokan inkább még itthon, vidéken töltik a nyarat. A tavak mellett a borvidékek is kedvelt utazási cél, így Tokaj-Hegyalja is.

Kétségtelen, hogy aki hozzánk érkezik életre szóló élményekkel gazdagodhat és kipihenten térhet vissza otthonába.

Hallotta már a legendát arról, hogy miért hívják Mádot Mádnak? Egyes források szerint honfoglaló őseink vezére Árpád egyszer erre felé portyázott. Amikor megállt egy dombtetőn ő is gyönyörködött a táj festői szépségében. Megcsodálta a pazar panorámát, és a látványtól megigézve így szólt: „Ma ád Isten szerencsét e tájon Ond és Tarcal vezéreknek!” Így született a „ma ád„-ból a Mád. Ez persze egy monda, de hiszem, hogy minden kedves vendégünknek szerencsét, színes élményeket és pihentető kikapcsolódást hoz az itt Mádon, velünk eltöltött idő.

Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont
Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont

Várjuk továbbra is nagy szeretettel üzleti és privát vendégeinket is, hogy minél többüknek válaszolhassuk meg személyesen is azt a kérdést, hogy „miért érdemes Mádra jönni”.

Üzleti és magán céllal utazókat is örömmel fogadnak, hiszen a hotel mindkét célcsoport igényeit képes megválaszolni.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!