Az UniCredit Foundation 2020 decemberében második alkalommal hirdette meg a “Call for Europe” kezdeményezést, melyben gyermekeket segítő szociális projekteket támogat azokban az európai országokban, ahol az UniCredit működik. A Csoport bankjai 2021. február végéig jelölték a kiírásnak megfelelő helyi pályázók projektjeit. Közülük az UniCredit Foundation szakértő zsűrije választotta ki a nyertes pályázatokat, amelyek országonként összesen 30.000 euró támogatást kapnak.

Az UniCredit Foundation idén 48 támogatandó projektet választott ki Németországban, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Oroszországban, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában. Ezek a projektek olyan kezdeményezések, amelyek gyermekek oktatásának és tanulásának támogatására, a befogadás elősegítésére, valamint a gyermekek tevékenységeinek és egészségügyi szükségleteinek megfelelő létesítmények biztosítására irányulnak.

Maurizio Beretta, az UniCredit Foundation elnöke elmondta:

A ’Call for Europe” kezdeményezés lehetővé teszi számunkra, hogy folyamatosan ráirányítsuk a figyelmet a gyermekek szükségleteire egész Európában, és ezzel is arra ösztönözzük helyi bankjainkat, hogy továbbra is aktívan kövessék nyomon a közösségükben folyó szolidaritási projekteket és vegyenek is részt azokban. Ez a törekvés összhangban áll azzal a közös célunkkal, hogy támogassuk a helyi közösségeket és pozitív társadalmi hatást érjünk el azokban az országokban, ahol jelen vagyunk.

A 2021. évi nyertes magyarországi szervezetek és projektek:

  1. Amigos a gyermekekért Alapítvány „Amigos a kórházban gyógyuló gyermekekért” program
  2. Igazgyöngy Alapítvány „Lépésről lépésre a munka világába” projekt
  3. Mosoly Alapítvány „Gyógyulás művészet és mese által” program
  4. SOS Gyermekfalu „Minden gyermeknek – mindennap – minden esélyt” projekt

A pályázati lehetőségek mellett az UniCredit Foundation számos módon is támogatja a közösségeket. Tavaly, a koronavírus okozta vészhelyzetre reagálva jelentős adományokat juttatott a Csoport különböző piacain kórházaknak, valamint a vírus elleni küzdelem frontvonalában dolgozó különböző nonprofit szervezeteknek. E kezdeményezés  keretében az UniCredit alkalmazottai által gyűjtött pénzzel együtt összesen több mint 1,2 millió euróval járult hozzá a COVID-19 elleni küzdelemben leginkább érintett három olasz kórház támogatásához, 1,2 millió eurót adományozott az olaszországi koronavírus-vészhelyzeti kezdeményezésekhez, és 190 000 eurót adományozott a Csoport más európai országaiban zajló adománygyűjtési kezdeményezések támogatására.

A díjazott magyarországi projektekről részletesen:

Amigos a gyerekekért Alapítvány

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány a kórházi ellátásra szoruló, súlyosan beteg gyermekek nyelvtanulásának támogatását tűzte ki céljául. A most elnyert támogatásnak köszönhetően a koronavírus-járvány alatt a kórházi korlátozás miatt otthon gyógyuló gyermeknek indított programjaik bővítésére nyílik lehetőségük. Az Amigos önkéntesei a járvány előtt megkezdett nyelvtanítást folytatják az önkéntesekkel, immár online térben, valamint a program a várakozások szerint újra át tud fordulni az offline térbe és személyesen is látogathatják majd újra az önkéntesek a gyerekeket.

Igazgyöngy Alapítvány

Az Észak-alföldi régióban, szegregátumokban élő családok integrálásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány a „Lépésről lépésre a munka világába” nevű projektjének központjába a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását állította. Pályázatukkal a pályaorientációt segítik a tanodában, és a nyári időszakban diákmunka formájában a 15 és 18 év közötti fiataloknak munkatapasztalatot is adnak. A tanulók az alapítvány által az előző években teremtett munkahelyek mindennapjaiba nyernek majd betekintést a termeléstől kezdve az értékesítésen át egészen a közösségi média kampányok működéséig, valamint szakértők segítségével ismerkednek meg mélyebben egy-egy hivatással, így szeretnék megakadályozni a fiatalok korai lemorzsolódását.

Mosoly Alapítvány

A Mosoly Alapítvány a járványban túlterhelt, megfáradt egészségügyi környezetben is megbízhatóan, folyamatos jelenléttel és ingyenesen biztosítja a beteg gyermekek pszichés támogatását.  A „Gyógyulás művészet és mese által” pályázatukkal elnyert összeget a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelt betegek online valamint személyes jelenléttel zajló mese- és művészetterápiás programjaira fordítják.

SOS Gyermekfalvak

Az SOS Gyermekfalvak olyan gyerekeknek biztosít országszerte biztonságos körülményeket nevelőszülői családoknál, akikről szüleik nem tudnak gondoskodni. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége miatt került az SOS-be. A „Minden gyermeknek – mindennap – minden esélyt” című pályázatukkal elnyert összeget a gyermekek fizikai és mentális egészségének megőrzésére szeretnék fordítani. Céljuk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételt juttassanak azoknak a gyermekeknek, akikről a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő nevelőszülők gondoskodnak, de az adományból a gyermekek mentális jólétéért felelős szakemberek alkalmazását is biztosítani tudják.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!