Az Erste Csoport jól kezdte az évet, háttérben a kockázati költségek csökkenése és a díjbevétel bővülése áll – olvasható a pénzintézet pénteki közleményében.

Az Erste Csoport 31,5 százalékkal magasabb, 725 millió eurós működési eredménnyel indította 2021-et, ami a bank közleménye szerint a fellendülés éve.

  • Az első negyedévben a bankcsoport alacsony szintű, 36 millió euró kockázati költséget képzett, 42 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, mivel a régió kockázati környezete kedvező maradt a bank szerint.
  • A nettó kereskedési eredmény és a piaci értéken nyilvántartott eszközökön elért eredmény pozitívvá válásával együtt, az előző év hasonló időszakánál alacsonyabb kockázati költségek ellensúlyozni tudták a magasabb adóterheket, a kisebbségi részesedésekből származó jövedelem csökkenését és így elősegítette a nettó profit 50,9 százalékos növekedését, 355 millió euróra.
  • Az ügyfélhitelek állománya 1,1 százalékkal nőtt az év eleje óta, 168 milliárd euróra, az ügyfélbetétek 7,5 százalékkal, 205 milliárd euróra bővültek.
  • Az elsődleges Tier-1 tőkeráta (CET1, végleges) 14,2 százalékról 14,0 százalékra mérséklődött.
  • A nettó kamatbevétel 1,17 milliárd euróra, éves összehasonlításban 4,6 százalékkal mérséklődött, ami az alacsonyabb kamatkörnyezet és árfolyamhatások következtében csökkenő csehországi nettó kamatbevételhez köthető. A nettó díj- és jutalékbevétel 7,1 százalékkal 540 millió euróra nőtt az összes díj- és jutalékbevételi-kategória növekedése, de elsősorban az értékpapír-üzletág és a vagyonkezelésben elért bevételek bővülése miatt.
  • A kereskedési tevékenység nettó eredménye és a piaci értéken nyilvántartott pénzügyi eszközök nyeresége/vesztesége sorokon a bevétel jelentősen meglódult, 66 millió eurós pozitív eredmény született, szemben az előző év hasonló időszakában jelentkező közel 120 millió eurós veszteséggel. Mindkét tételnél főként átértékelési hatások jelentkeztek. Mindezek eredményeként a működési bevétel 10 százalékkal nőtt éves szinten, 1,83 milliárd euróra.

Összességében a működési eredmény 31,5 százalékkal 725 millió euróra nőtt, a költség/bevétel ráta pedig 60,3 százalékra változott az egy évvel korábbi 66,8 százalékról.
A bankcsoport mérlegfőösszege jelentős mértékben, 305,0 milliárd euróra nőtt, 9,9 százalékkal az előző pénzügyi év végéhez viszonyítva.

  • Eszközoldalon a készpénz- és pénzeszközök növekedtek, főként Ausztriában, összesen 54,0 milliárd eurót tettek ki, 50,8 százalékkal bővülve. A növekedés elsősorban a központi bankoknál tartott nagymértékű készpénz-állománynak köszönhető, nem utolsó sorban a TLTRO (Célzott Hosszabb Lejáratú Refinanszírozási Művelet), az EKB hitelezést elősegítő eszközének megnövelt keretének eredményeként. A hitelintézeteknek nyújtott hitelek és más kintlévőségek állománya 27,9 százalékkal, 27,5 milliárd euróra emelkedett, az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya pedig 1,1 százalékkal, 167,8 milliárd euróra nőtt.
  • Forrásoldalon a hitelintézetek által elhelyezett betétek 42,3 százalékkal, 35,3 milliárd euróra nőttek, az EKB megnövekedett refinanszírozásának (TLTRO-tranzakciók) eredményeként. Az ügyfélbetétek állománya minden elsődleges piacon – de leginkább Csehországban és Ausztriában – tovább nőtt, 205,4 milliárd eurót tett ki, ami 7,5 százalékkal nagyobb a 2020. év véginél. A hitel/betét ráta 81,7 százalékon állt a december végi 86,9 százalék után.

Az általános igazgatási költségek 0,7 százalékkal 1,10 milliárd euróra csökkentek, amit a személyi jellegű kiadások 1,2 százalékos mérséklődése 622 millió euróra is elősegített. A létszám (teljes munkaidős egyenérték szerint) 0,6 százalékkal csökkent az időszak végére 45 690 főről 45 411 főre.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!