Rekordévük volt tavaly az európai intézményi alapkezelőknek, nem kis részben a koronavírus elleni oltási kampányok táplálta befektetői derűlátás eredményeként – áll a Moody’s Investors Service hétfőn Londonban bemutatott tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő számításai szerint az európai alapkezelő társaságokba irányuló nettó beáramlás értéke 2020 második felében 156 milliárd euró volt, és az intézményi befektetési cégek portfolióiban kezelt befektetői tőkeállomány ezzel elérte a 11 300 milliárd eurót.

A Moody’s szerint ez rekord az európai alapkezelői szektor történetében.

A tanulmány szerint a koronavírus elleni oltási kampányok kiteljesedése keltette befektetői derűlátás mellett a tőkebeáramlás megugrásában szerepe volt annak a pótlólagos költségvetési és monetáris likviditástömegnek, amelyet az európai kormányok és a jegybankok zúdítottak a piacra a koronavírus-járvány gazdasági kárainak enyhítése végett.

A legnagyobb értékű mennyiségi enyhítési programot Európában a Bank of England kezdte a koronavírus-járvány tavalyi elhatalmasodása nyomán.

A brit jegybank monetáris tanácsa tavaly márciusban két, soron kívüli ülésen 0,75 százalékról a jelenleg is érvényes 0,10 százalékra csökkentette irányadó kamatát, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról azóta három lépésben 895 milliárd fontra (370 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a Bank of England brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési osztályzatú fontkötvényeket vásárolhat.

A Bank of England legutóbb tavaly novemberben emelte a likviditáspótlási program célösszegét: akkor 150 milliárd fontot tett hozzá az állampapír-vásárlásokra fordítható részhez.

A vállalati kötvények vásárlásának 20 milliárd fontos kerete nem módosult.

A Moody’s hétfői londoni tanulmánya szerint az európai intézményi befektetési társaságok kezelési díjbevételei 10 százalékkal emelkedtek 2020 második felében, jelezve a kezelt befektetői tőkeérték növekedését és a beáramlás ütemének gyorsulását.

A hitelminősítő számításai szerint a független európai befektetési intézmények kamat- és adófizetés, valamint leírások és értékcsökkenés előtt számolt alapszintű pénzügyi eredménye (EBITDA) a bevételek arányában 32 százalékra emelkedett a tavalyi év első felében mért 29 százalékról, elsősorban a magasabb kezelési díjak és a csökkenő működési költségek miatt.

A Moody’s közölte ugyanakkor, hogy

továbbra is negatív kilátást tart érvényben a globális intézményi alapkezelő szektorra, mivel várakozása szerint a koronavírus-válság erősíti a szektorral szembeni hosszabb távú kihívásokat.

A piacokra és a portfoliótőke-áramlásokra a világgazdaság kilábalásának egyenetlen üteme jelent kockázatot. Mindemellett a járvány közepette még intenzívebbé váltak az olyan folyamatok, mint például a működési környezet romlása, a befektetői preferenciák változása és a mind élesebb piaci verseny – áll a Moody’s hétfőn Londonban ismertetett tanulmányában.

A cég egy másik, ugyancsak hétfőn bemutatott elemzésében közölte ugyanakkor, hogy a globális vállalati szektor adósminősége a törlesztési csődök számának mércéjén mérve jelentősen javult az idén.

A jelentés szerint a Moody’s által besorolással ellátott globális vállalati körön belül az idei első negyedévben csak 13 cég került törlesztési csődhelyzetbe; ez 2018 óta a legalacsonyabb negyedéves szám.

A Moody’s hangsúlyozta, hogy a tavalyi első negyedévben az osztályzati listáján szereplő cégek közül 30 jelentett törlesztési csődöt.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!