Bár a tavaly márciusban elrendelt általános hitelmoratórium egyik fő szabálya, hogy a havi hitelrészlet nem lehet magasabb az eredeti törlesztőrészlet összegénél, a változó kamatozású lakáshiteleknél például mégis változhat a törlesztőrészlet, ezért kockázatosabbak a hosszú távon fix vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású és törlesztőrészletű konstrukciókhoz képest.

A money.hu szakértői szerint a hitelmoratórium lejártával a változó kamatozású lakáshitelt törlesztő háztartásoknak érdemes mérlegelniük, hogy biztonságosabb kölcsönre cseréljék azt. Ha a futamidő végéig rögzített kamatozású lakáshitelre váltanak, akkor biztonságos, kiszámítható hitelük lesz, amelynek nem változik a törlesztőrészlete akkor sem, ha a kamatkörnyezet esetlegesen megváltozna. 

Sokan érintettek lehetnek

Az új lakáshiteleknél marginális a változó kamatozású konstrukciók aránya. Az idei év első két hónapjában 127 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok, ennek mindössze 0,5 százalékát adták a változó kamatozású konstrukciók. Öt évvel ezelőtt – 2016 első két hónapjában – az arányuk még 41 százalékos volt. 

Ugyanakkor a meglévő hitelállományt nézve jelentős a változó kamatozásúak aránya. A hivatalos jegybanki adatok szerint tavaly szeptemberben 85-90 ezer változó kamatozású lakáshitel-szerződés volt érvényben, amelyeket 2015 előtt kötöttek és legalább 10 év volt hátra a futamidő végéig. 

Csere, de hogyan?

Változó kamatozású konstrukciókat akár az eredeti hitelt folyósító banknál is le lehet cserélni fix kamatozásúra, de másik bankot is lehet választani. Amennyiben a “saját” banknál marad a lakáshitel, akkor különböző díjaktól mentesülhetnek az érintettek, például nem kell új értékbecslést csináltatni. A money.hu összeállítása rámutat arra: előfordulhat, hogy még bankváltással is megéri a hitelcsere, de ehhez alapos mérlegelésre van szükség, akár szakértők bevonásával. A kiváltásnál ugyanis figyelembe kell venni számos paramétert, többek között a hátralévő futamidőt, az aktuális tartozást is. 

A money.hu kalkulációi szerint, egy jelenleg 6 millió forintos tőketartozású, még 15 évig fizetendő változó kamatozású lakáshitel esetében a futamidő végéig fix törlesztőrészletű konstrukcióra történő csere után a törlesztőrészlet az április elején legkedvezőbb banki ajánlatok szerint 45-46 ezer forintot tenne ki. 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!