A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. 24 éves története újabb mérföldkőhöz érkezett: a mai nappal felveszi anyavállalata nevét. A társaság által kibocsátott alapok vezető forgalmazója továbbra is a CIB Bank marad.

Fontos az egységes jelenlét a régiónkban

Az 1997 áprilisában alapított cég a hazai alapkezelési piac meghatározó szereplője. A befektetési alapokban kezelt vagyon tekintetében az Alapkezelő 2018 nyara óta a negyedik legnagyobb szereplő,

2020. december 31-én több mint 480 milliárd forintnyi vagyont kezelt 42 befektetési alapban és vagyonkezelt ügyfelei portfóliójában.

Alapjai közül a CIB Start Tőkevédett Alap a negyedik legnagyobb vagyont kezelő nyilvános hazai befektetési alap volt a BAMOSZ adatai alapján.

Meghatározó esemény volt a cég életében, amikor 2013-ban az Intesa Sanpaolo Csoport – amelynek része a CIB Bank Zrt. is – vagyonkezelésre specializálódott tagja, az Eurizon cégcsoport régióközpontot hozott létre Szlovákiában, és ennek keretében a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. a VÚB Asset Management, správ. spol., a.s. 100%-os tulajdonába került. Ennek az integrációs folyamatnak fontos állomása az egységes brand kialakítása, melynek keretében a VÚB Asset Management, správ. spol., a.s. neve 2020 márciusában Eurizon Asset Management Slovakia správ. spol., a.s.-re változott, 2021 áprilisában pedig a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. neve változik Eurizon Asset Management Hungary Zrt.-re.

  • Az Eurizon az elmúlt 35 évben folyamatos innovációval törekedett a növekedésre, így az európai vagyonkezelési piac egyik globális jelenléttel rendelkező vezetőjévé vált (a Broadridge adatai alapján). 2020 december végén pedig az olasz vagyonkezelési piac kiemelt szereplője lett 349 milliárd eurós kezelt vagyonával.
  • Az Eurizon a világ 8 országában rendelkezik leányvállalattal, és további 16 országban van jelen helyi fiókokon, kereskedelmi irodákon, külső forgalmazói és együttműködési megállapodásokon keresztül.
  • A Csoport számára kiemelten fontos a régiónkban való jelenlét, a horvát és a szlovák leányvállalat a második, a magyar a negyedik legnagyobb helyi piaci szereplő.
  • Az Eurizon erőteljesen jelen van Ázsiában is az Eurizon Capital Asia Limiteden és annak a kínai Penghua Fund Management-ben fennálló 49%-os részesedésén keresztül. Ezeket az eszközöket is beleszámítva a 2020 december végi összes kezelt vagyona 452 milliárd eurót tett ki.Elkötelezve a fenntarthatóság mellett

Mindezeken túl az Eurizon elkötelezett a fenntartható és felelős befektetések iránt: elsőként hozott létre etikus befektetési alapot Olaszországban 1996-ban, 2017-ben pedig integrálta az ESG irányelveket a befektetési döntéshozatali folyamataiba. 2021-ben az Eurizon az SFDR-nek (fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló uniós rendelet) megfelelően meghatározott fenntarthatósági politikát fogadott el, és a befektetési alapjai több mint 41%-át megfeleltette az SFDR 8. és 9. cikkének.

Marco Elio Rottigni, az Intesa Sanpaolo Nemzetközi Leánybankok Divíziójának vezetője | Fotó: CIB Bank

Marco Elio Rottigni, az Intesa Sanpaolo Nemzetközi Leánybankok Divíziójának vezetője elmondta:

  • Magyarország kiemelkedően fontos az Intesa Sanpaolo Csoport globális stratégiájában a közép- és délkelet-európai összekötő szerepe miatt, ami vonzóvá teszi a külföldi befektetések számára. Ennek bizonyítéka a több mint harminc éves stratégiai elkötelezettségünk az ország iránt, a CIB Bank által ügyfeleinknek nyújtott folyamatos támogatás, mint ahogyan a magyar reálgazdaság fenntartható növekedése is.
  • A CIB Bank korszerű hitelajánlataival és befektetési szolgáltatásaival a magyar bankrendszer egyik motorja.
  • Ezen felül a bankot a magyar piac egyik éllovasaként ismerik el a digitalizáció területén, és a Nemzetközi Leánybanki Divízió digitális innovációs stratégiájában is kiemelkedő szerepet játszik.

Meggyőződésem, hogy most az Eurizon Asset Management Hungary-vel való partnerség még jobban felértékelődik, és fókuszba kerül a Csoport szinergiákon alapuló piaci megközelítése, ugyanis a CIB disztribúciós kapacitását és innovatív szolgáltatási modelljét kombinálja a nemzetközileg elismert Eurizon márkával, és mindezt felvértezi az Intesa Sanpaolo erejével és világszínvonalú hírnevével.

– Tette hozzá Marco Elio Rottigni
A magyar vagyonkezelési iparág meghatározó szereplője

Saverio Perissinotto, az Eurizon vezérigazgatója | Fotó: CIB Bank.

Saverio Perissinotto, az Eurizon vezérigazgatója elmondta: Nagyon elégedettek vagyunk leányvállalatunkkal, az Eurizon Asset Management Hungary-vel, amely a magyar vagyonkezelési iparág meghatározó szereplője. Ez a márkanévváltás fontos mérföldkő a vállalataink egymáshoz való közelítésének útján

Az Eurizon gyorsan növeli nemzetközi jelenlétét Európában és világszerte, és Magyarország fontos része kelet-európai fejlesztési stratégiánknak.

tette hozzá – Saverio Perissinotto.
Nagy várakozásokkal és elkötelezettséggel tekintenek a jövő felé

Komm Tibor, az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója | Fotó: CIB Bank.
  • Az Eurizon know-how-ja és legjobb gyakorlatai az évek során folyamatosan beépültek a mi folyamatainkba is.
  • Büszkék vagyunk arra, amit az elmúlt évtizedek során CIB Alapkezelőként elértünk a hazai piacon, és nagy várakozásokkal és elkötelezettséggel tekintünk előre, hogy az integrációnknak köszönhetően újabb és újabb innovatív eszközöket és erőforrásokat állíthassunk ügyfeleink szolgálatába. 

– mondta Komm Tibor, az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az Eurizon többek közt hosszú időre visszanyúló tapasztalattal rendelkezik az ESG befektetések terén, és ezt a komoly tapasztalatot szeretnénk mi is minél jobban kiaknázni termékfejlesztési és vagyonkezelési folyamatainkban.

– tette hozzá Komm Tibor.

 

Jelen, a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a Eurizon Asset Management Hungary Zrt marketingközleménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás. Jelen sajtóközlemény nem minősül sem befektetési tanácsnak, sem befektetési ajánlásnak, sem elemzésnek. A sajtóközleményben említett befektetési alapok tájékoztatóját, kezelési szabályzatát, az alapokra vonatkozó kiemelt befektetői információkat, az alapok portfóliójelentéseit, éves, féléves jelentéseit forgalmazási helyeinken és 2021. április 18-ig a https://net.cib.hu/befektetesi_alapkezelo,  2021.04.18.-tól az www.eurizoncapital.com/hu internetes oldalunkon tesszük elérhetővé.

Az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. 24 éve működik a magyar piacon. A társaság 100%-ban az Eurizon Asset Management Slovakia správ. spol., a.s. tulajdonában van, amely az Eurizon Capital SGR tulajdonában van. 2020 december végén 480 milliárd forintot tett ki az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. által 42 befektetési alapban kezelt vagyon, amelyek között rövid és hosszú lejáratú kötvényalapok, vegyes alapok, részvényalapok és tőkevédett megoldások állnak rendelkezésre.

 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!