Új típusú, nyílt bankolásra épülő alkalmazást fejlesztett és vezetett be a Gránit Bank – közölte a pénzintézet az MTI-vel pénteken.

Közleményükben kiemelik: az azonnali fizetési rendszer lehetőségeire alapozó FairPay olyan fizetési megoldás, amelyet banktól függetlenül minden online bankoló használhat.

A fejlesztés első ütemben egy QR-kód-generáláson és beolvasáson alapuló fizetési forma. A közlemény szerint ennek alkalmazása a kiskereskedelemben lenne előnyös, ugyanis jóval kisebb díjakkal terhelné a kereskedőket, mint a jelenleg elsődleges bankkártyás fizetési megoldás.

Az innovációt a 2019 szeptemberében hatályba lépett uniós irányelv, a PSD2 (pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított irányelv) tette lehetővé – ismertetik a közleményben. Ennek értelmében a bankok kötelesek megnyitni a folyószámla-vezetési rendszerüket külső szolgáltatók előtt. A szolgáltató és a banki informatika között szabványos hozzáférés (Application Programming Interface, API) biztosítja az összeköttetést.

A közleményben megjegyzik: Európában már több hasonló fizetési szolgáltatással lehet találkozni, amelyek piaci megjelenésük óta erős ütemben terjednek. Hollandiában például már az iDeal szolgáltatást alkalmazók teszik ki a volument tekintve az online fizetések több mint 50 százalékát.

A Gránit Bank ismerteti: a FairPay létrehozásának 783 millió forintos összköltségéhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázat útján 380,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!