A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az MFB csoporthoz tartozó cégek által 2020-ban vállalt finanszírozási kötelezettségének összege a december 21-i adatok szerint meghaladta a 2300 milliárd forintot, és várhatóan 0,8 százalékos hozzájárulást eredményez a hazai GDP-hez, az idén stabil, széles körben elérhető finanszírozás fenntartása és bővítése a cél – közölte az MFB hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben kiemelték, hogy a járványhelyzet miatt kialakult piaci viszonyokra gyorsan és hatékonyan kellett reagálniuk, a teljes finanszírozási portfóliót érintő csomagot dolgoztak ki.

A tájékoztatásban kitérnek arra, hogy a hitelezés területén az MFB maradéktalanul betöltötte fejlesztési banki szerepét. Az MFB új kötelezettségvállalási állománya 2020-ban az uniós hitelekkel együtt meghaladja a 1200 milliárd forintot. A mikro-, kis- és középvállalkozások átfogó hitelezése mellett a bank jelentős eredményt ért el a jellemzően nagy összegű, 1 milliárd forint feletti forrásigényű beruházások, projektek egyedi finanszírozása területén is, ami a gazdaság újraindulása szempontjából kulcsfontosságú.

Hangsúlyozzák, hogy az MFB tevékenységében a visszatérítendő uniós források kihelyezése tervet meghaladó eredményt hozott. A gazdasági visszaeséssel érintett vállalkozások igényeinek megfelelően átalakított uniós termékkínálat az egyik legfontosabb eszköz volt az átmeneti likviditási problémák kezelésének. A 2014-2020-as pénzügyi ciklus hiteltermékeinek befogadott igénnyel való lefedettsége elérte a 94 százalékot. A legsikeresebb uniós termék a KKV Technológia Hitelprogram, az MFB Gazdaság Újjáépítési Hitelprogram, illetve az MFB Krízis Hitel és az MFB Krízis Hitel Plusz voltak.

A bank 2021-re elsősorban a fejlesztési, beruházási célú hitelezés felfutását várja, célkitűzése, hogy dinamikusan kövesse az egyes gazdasági szektorok helyzetét, és gyors finanszírozási megoldást tudjon adni a legégetőbb problémákra. A bank kiemelten kezeli a jelentős forrásigényű, emellett komoly munkahely teremtő és megtartó képességekkel rendelkező projektek finanszírozását.

A dinamikusan erősödő piaci igény kiszolgálása kiszámítható, stabil finanszírozási hátteret igényel, melynek érdekében az MFB sikerrel újította meg forrásbevonási tevékenységét. Ezt a munkát az év során egyszeri hatások is segítették, ide sorolható többek között a korábban az MFB tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Corvinus Zrt. hitelének végtörlesztése is – közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Az MFB Csoport az elérhető programokról az Összetartók.hu oldal nyújt áttekintést az érdeklődők számára.

Nyitókép: MTI.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!