A magyar mezőgazdaság alkalmazkodott a piaci kihívásokhoz, és a nemzetközi versenyhez – írta a Takarékbank az MTI-nek pénteken küldött elemzésében.

Az agrárium alkalmazkodókészségét a pénzintézet szerint a gazdák tavalyi bevételnövekedése bizonyítja. A magyar mezőgazdaságban az Eurostat adatai szerint a 3,5 százalékos EU-átlagot sokszorosan meghaladva, majdnem 15 százalékkal nőttek a jövedelmek. A kibocsátás 4,1 százalékkal bővült belföldön, miközben uniós szinten csökkenésbe fordult – tették hozzá.

A növekedést a Takarékbank adatai is igazolják, bár – mint írták – nem nőtt minden ágazat 2020-ban. Sok termelő megérezte a vendéglátás visszaesését, a baromfitartók kilátásait ráadásul a madárinfluenza is rontotta. Üdvözölték ugyanakkor, hogy az Agrárminisztérium gyorsan és hatékonyan támogatta a gazdákat. Egy részüknek a gabona- és olajosmagvak magas ára is kedvező, bár ugyanezért a takarmányárak is magasak, ami megnehezítheti az állattenyésztők dolgát az első fél évben.

A Takarékbank bízik abban, hogy a gazdák a befolyó többletjövedelemből növelik a hatékonyságot, a hozzáadott értékeket, a feldolgozottság arányát. A kelet-európai és a balkáni versenytársak a következő években egyre olcsóbban termelhetnek, az EU pedig amúgy is a fenntartható, minőségi termelést ösztönzi. A beruházási ütem magas, annak megőrzéséhez a fenntarthatóságot és innovációt egyaránt szolgáló gazdálkodási szemlélet szükséges – olvasható a közleményben.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!