Nemzetközi hálózata megerősítését célzó stratégiájának keretében Sydney-ben az Intesa Sanpaolo korábbi képviseleti irodáját operatív bankfiókká alakítja át, így szilárdítva meg jelenlétét az ázsiai és csendes-óceáni térségben. Az illetékes hatóságok a napokban adták meg az engedélyt a sydney-i bankfiók számára, amely a várakozások szerint 2021 első negyedévében kezdi meg teljes körű működését.

Az Intesa Sanpaolo Mauro Micillo vezetése alatt működő IMI Vállalati és Befektetési Banki Divíziója ezzel tovább erősítette nemzetközi hálózatát, amelyet jelenleg a világ 25 országában működő 4 központi fiók, 11 operatív fiók, 9 képviseleti iroda és 4 vállalati bank alkot.

A sydney-i fiók Kevin Salerno irányításával a sanghaji, szingapúri és tokiói fiókokat támogatja, az – Alessandro Vitale vezetésével működő – hongkongi központ felügyelete alatt, amely az ázsiai és csendes-óceáni térségben (APAC) koordinálja a bank tevékenységét, továbbá felügyeli a beijingi, Ho Si Minh-városi, dzsakartai, mumbai és szöuli képviseleti irodákat.

Mauro Micillo, az IMI Vállalati és Befektetési Banki Divízió vezetője. | Fotó: Intesa Sanpaolo

A sydney-i fiók megnyitása nemzetközi hálózatfejlesztési tervünk megvalósításának kiemelten fontos állomása amelynek révén jelentősen megerősítjük az Intesa Sanpaolo jelenlétét az ázsiai és csendes-óceáni térségben. Az új bankfióknak köszönhetően hatékonyabban támogathatjuk az olaszországi vállalatok kilépését a nemzetközi üzleti színtérre, ezenkívül aktívabban segíthetjük az ausztrál piac kiemelt helyi és nemzetközi szereplőit az infrastruktúra megerősítése, valamint az ország főbb gazdasági ágazataiban jelentkező fejlesztési lehetőségek érdekében elindult, nagyszabású beruházások során.

– mondta Mauro Micillo, az IMI Vállalati és Befektetési Banki Divízió vezetője.

Ausztrália az egyik legvonzóbb célpont az olasz vállalkozások számára, amelyek egy ideje élnek is az ebben rejlő üzleti lehetőségekkel, amint azt a két ország közötti kereskedelem figyelemre méltó fejlődése is mutatja. Az pedig, hogy az olasz bankok között egyedül az Intesa Sanpaolo rendelkezik ausztráliai fiókkal, kiemelt értéket hordoz globális fejlesztési startégiánk szempontjából – tette hozzá Gianluca Cugno, az IMI Vállalati és Befektetési Banki Divízió nemzetközi részlegének igazgatója.

Ausztrália – Stabilan növekvő gazdaság

Ausztrália nominális bruttó nemzeti terméke 2019-ben 1,4 trillió dollárt tett ki, ezzel az ország 14. helyen áll a világ gazdaságai sorában. Ez a világ GDP-jének 1,7%-át teszi ki, Ausztrália ezáltal Kína, Japán, India és Dél-Korea után az ázsiai-óceániai térség ötödik legnagyobb gazdasága.

Már közel három évtizede (1992-től 2019-ig) az OECD-átlagot meghaladó, tartósan pozitív gazdasági teljesítményt tud felmutatni, amelyet különösen a feltörekvő ázsiai gazdaságokkal való fokozott integrációjának, stabil és átlátható politikai-szabályozási és szabadpiaci keretrendszerének, (elsősorban a pénzügyi, szakmai és egészségügyi téren) fejlett szolgáltatóiparának, valamint hatékony belső szociális reformintézkedéseinek köszönhet.

Ausztráliában a koronavírus-járvány gondos és eredményes kezelésének, valamint egy valóban hatékony gazdasági ösztönzőcsomagnak köszönhetően gyorsabban visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba, mint más országokban, gazdasági értelemben is. Az utóbbi szempontjából különösen kedvező hatása volt a szövetségi kormány által tavaly júniusban meghirdetett „gyors átfutási idejű” engedélyezésnek, amely számos kiemelten fontos infrastrukturális fejlesztés meggyorsítását célozta (ilyen például a Brisbane-Melbourne vasútvonal, és a vízenergetikai-öntözési létesítmény kibővítése, a Snowy 2 – ezekben az infrastrukturális beruházásokban a legnagyobb olasz iparvállalatok is részt vesznek).

Kereskedelem szempontjából Ausztrália Olaszország negyedik legfontosabb exportpiaca az ázsiai-óceániai térségben (Kína, Japán és Dél-Korea után): 2019-ben a teljes kereskedelmi volumen elérte a 4,4 milliárd eurót. Ausztrália kereskedelmi partnerei között Olaszország világviszonylatban a 11., az európai országok között pedig a harmadik helyen áll, Németország és az Egyesült Királyság mögött.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!