Minisorozatunkban olyan élethelyzeteket mutatunk be, amikor nagyon jól jöhet, ha rendelkezünk lakásszámlával. Az utolsó részben bemutatjuk, hogy a család bővülése azon túl, hogy hatalmas öröm, bizony a lakhatással kapcsolatban is felvethet komoly eldöntendő kérdéseket.

(x) Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Fundamenta támogatta. | Köszönjük!
Szeretne megjelenni a Bankár Magazinban? Rendeljen cikket! A részletekért kattintson a médiaajánlatra!

Olvasd el a minisorozat korábbi 2. részét is!

De jó lenne, ha a lakásunk mérete rugalmasan követni tudná az életünk változásait! Bárcsak mindig az aktuális élethelyzetünknek megfelelően tágíthatnánk-szűkíthetnénk azt a személyes teret, amelyben élünk! Ezek a gondolatok előbb-utóbb sokunkban felmerülnek, akár többször is életünk során. Persze ilyen „varázslakás” csak a fantázia világában létezik, a való életben nekünk magunknak kell megteremtenünk az anyagi feltételeket ahhoz, hogy ingatlanunkat a családunk méretéhez és aktuális élethelyzetünkhöz igazíthassuk.

KORÁBBAN ÍRTUK

Amikor elkezd bővülni a család előbb-utóbb biztosan elérkezik az a pont, hogy túl kicsinek érezzük a lakást, ami közös életünk kezdetén még tökéletesnek tűnt. Megszületik az első, később a második, esetleg a harmadik gyerek is. A kényelmes otthon egyszer csak szűkössé válik, hirtelen kicsinek, zsúfoltnak érezzük azt. Nagy a boldogság, de hiányzik egy, vagy akár több gyerekszoba, hogy kényelmesen elférjenek a kicsik, az idősebb pedig időnként elvonulhasson, legyen önálló élettere. Hamar kiderül, hogy a több fős családnak már kevés az a tárolóhely, de nem tudjuk hová tenni az új szekrényeket. Esetleg elkelne egy pince vagy egy garázs, ahol a biciklik, a sílécek, a különböző sporteszközök, bukósisakok, szerszámok is elférnének.

Aztán évekkel később, amikor a gyerekek felcseperedtek és kirepülnek a családi fészekből, a két-három plusz szoba egyszer csak fölöslegessé válik. Nincs szükség annyi tárolóra, üresen tátong a sok szekrény, kiürülnek a gyerekszobák. Igaz, a gyerekek egy darabig még otthon tárolják a középiskolás füzeteiket, a kidobásra szánt egyetemi jegyzeteket, és a kedvenc játékaiktól sem szeretnének egyszerre megszabadulni. De aztán ezek a tárgyak is eltünedeznek a lakásból. A rezsi is túl magas, ha csak ketten lakjuk a korábban a nagycsaládot befogadó otthont. Hirtelen túl tágassá válik az addig tökéletes családi fészek.

Ismerős problémák, ismerős élethelyzetek. Mit tehetünk ilyenkor? A legjobb ötlet, ha már a kezdet kezdetén megpróbálunk hosszú távon, előre gondolkodni. Így nem fognak váratlanul érni azok az események, amelyek előbb vagy utóbb, de várhatóan úgyis bekövetkeznek. Így tudatosan, előre fel tudunk készülni rájuk.

Nem tudhatjuk előre, hogy hogyan alakul az életünk, a párkapcsolatunk, mikor és hány gyerekünk születik.  Az élet sokszor átrendezi a szándékokat és a terveket, új forgatókönyvet ír, de ha előre gondolkodunk és időben megkeressük azokat a pénzügyi megoldásokat, amelyek segítségünkre lehetnek, bármi következzen is, nem fog felkészületlenül érni. 

A lakás-előtakarékosság olyan rugalmas, a változásokhoz, a család épp aktuális igényeihez alakítható megoldás, ami egyszerre tervezhető és kiszámítható. Érdemes időben, akár már életünk párjának megtalálása előtt lakás-előtakarékossági szerződést – esetleg többet is – kötni, és a későbbiekben az aktuális élethelyzetünk szerint felhasználni azt.   

Azt ugyan a Fundamenta sem tudja megjósolni, hogy örökké tart-e a szerelem, vagy hány gyereket hoz egy-egy családnak a gólya. Azt viszont garantáltan – már a lakás-előtakarékossági szerződés megkötésének pillanatában – meg tudja mondani, hogy mekkora lesz a most felvett lakáskölcsön törlesztőrészlete a teljes futamidő alatt 10 vagy akár 15 év múlva (Célbaérő Lakáshitel referencia THM: 3,95%-4,43%1, Továbblépő Lakáshitel referencia THM: 4,37-4,70%2, Megvalósító Lakáshitel referencia THM: 5,61-5,59%3).

A családi költségvetésbe jó előre betervezhető, rögzített kamatú kölcsönön túl a lakás-előtakarékossági szerződések másik vonzereje, hogy a betéti kamatok mellett az elhelyezett megtakarításra minden megtakarítási évben különböző mértékű bónuszt is jóváírnak a lakás-takarékpénztárak az adott konstrukciótól függően.

MAGADRA ISMERTÉL?

Még csak az első randira készülsz? Vagy már a gyerekvállalást tervezgetitek? Esetleg a kistestvér érkezését várjátok? Igazítsátok otthonotokat a család méretéhez a Fundamentával!! Keresd ajánlatainkat honlapunkon vagy kérd FundamentaSzemélyi Bankár segítségét!

Olvasd el a minisorozat korábbi 2. részét is!

(x) Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Fundamenta támogatta. | Köszönjük!
Szeretne megjelenni a Bankár Magazinban? Rendeljen cikket! A részletekért kattintson a médiaajánlatra!

A jelen tájékoztatás nem tekinthető a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. részéről hivatalos ajánlattételnek, az itt leírtak kizárólag a figyelemfelkeltést célozzák. A tájékoztatás nem teljeskörű, a termék részletes feltételeit az Üzletszabályzat c. dokumentum, valamint a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. által meghirdetett akciókról és azok feltételeiről szóló hirdetmény tartalmazza.

1A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 3,95% a jelzálog fedezete mellett nyújtott lakáskölcsönre, amely az K20 módozatra vonatkozik, ahol a hitel teljes összege 2.000.632 forint, a hitel teljes futamideje 60 hónap.

1A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 4,43% a jelzálog fedezete mellett nyújtott lakáskölcsönre, amely az K23 módozatra vonatkozik, ahol a hitel teljes összege 2.000.987 forint, a hitel teljes futamideje 139 hónap.

2A lakás-takarékpénztár által nyújtott áthidaló kölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 4,37% a jelzálog fedezete mellett nyújtott áthidaló kölcsönre, amely az K20 módozatra vonatkozik, ahol a hitel teljes összege 5.000.000 forint, a hitel teljes futamideje 95 hónap.

2A lakás-takarékpénztár által nyújtott áthidaló kölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 4,70% a jelzálog fedezete mellett nyújtott azonnali áthidaló kölcsönre, amely az K23 módozatra vonatkozik, ahol a hitel teljes összege 5.000.000 forint, a hitel teljes futamideje 259 hónap.

3A lakás-takarékpénztár által nyújtott azonnali áthidaló kölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 5,61% a jelzálog fedezete mellett nyújtott azonnali áthidaló kölcsönre, amely az K20 módozatra vonatkozik, ahol a hitel teljes összege 5.000.000 forint, a hitel teljes futamideje 119 hónap.

3A lakás-takarékpénztár által nyújtott azonnali áthidaló kölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 5,59% a jelzálog fedezete mellett nyújtott azonnali áthidaló kölcsönre, amely az K23 módozatra vonatkozik, ahol a hitel teljes összege 5.000.000 forint, a hitel teljes futamideje 300 hónap.

A THM értéke nem tartalmazza jelzáloggal terhelendő ingatlan biztosításának díját. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, az ingatlanra vagyonbiztosítási szerződés megkötése szükséges.

A THM meghatározása az aktuális feltételek és hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!