Magyar bankok fedezett kötvényeinek osztályzatait javította szerdán a Moody’s Investors Service. A lépés közvetlen előzményeként a nemzetközi hitelminősítő emelte a Magyarországra érvényes kötvénybesorolási országplafont is.

A Moody’s londoni ismertetése szerint az OTP Jelzálogbank Zrt. által kibocsátott fedezett jelzálogkötvények osztályzata az eddigi „Baa1”-ről két fokozattal „A2”-re javult a cég besorolási listáján.

A hitelminősítő ugyancsak „A2″-re emelte az eddigi „Baa1”-ről az UniCredit Jelzálogbank Zrt. fedezett jelzálogkötvényeinek osztályzatát.

A Moody’s a lépés indoklásában felidézi, hogy módszertani változtatások miatt a minap a magyarországi kibocsátású forint- és devizakötvények besorolási országplafonját is „Baa1”-ről „A2”-re javította.

Ennek nyomán a Magyarországra megállapított „A2” szintű hosszú távú forintkötvény-osztályzati plafon az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank kötvénybesorolásainak új felső határa – áll a Moody’s szerdai ismertetésében.

Az új országplafon és a két bank fedezett kötvényeinek ehhez igazodó, szerdán megadott minősítése öt fokozattal jobb a Moody’s Investors Service által a magyar államadósság-kötelezettségekre érvényben tartott „Baa3” osztályzatnál.

A Moody’s ugyanakkor szeptember végén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a koronavírus-járványnak a magyar gazdasági és pénzügyi erőre kifejtett negatív hatása valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.

A kilátás javításának fő tényezői között szerepelt az is, hogy a magyar gazdaság a „Baa3”, illetve az eggyel jobb, „Baa2” besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, és a Moody’s véleménye szerint ez várható a továbbiakban is. Mindehhez a magyar gazdaság hazai és külső adósságpozícióinak javulása társul az indoklás szerint.

A magyar államadós-besorolásra a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s stabil kilátást tart érvényben.

Ezek a cégek ugyanakkor a Moody’s besorolásánál egy fokkal jobb – egyaránt „BBB” – államadós-osztályzattal tartják nyilván Magyarországot.

A Moody’s „Baa3” magyar szuverén besorolása a Fitch és az S&P osztályzati módszertanában „BBB mínusz”-nak felel meg.

Nyitókép: MIT/EPA.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!