A globális megatrendekre reflektáló NEXT alapcsaládjának új tagját indította el októberben a Budapest Alapkezelő Budapest NEXT Fenntartható Környezet Alap néven. Az újonnan indult alap az alapcsalád két korábbi tagját, a demográfiai változásokra és technológiai szektorra építő alapokat követi, és a környezettudatosság megatrendjére épít. Az alap olyan vállalatokba fektet, amelyek mindennapi működésük során kiemelt figyelmet szentelnek a környezetvédelemnek, elkötelezettek a globális ökológiai egyensúly fenntartásában.

Új taggal bővült a Budapest NEXT alapcsalád

A Budapest Alapkezelő 2019-ben azzal a céllal hozott létre egy új, tematikus alapcsaládot Budapest NEXT néven*, hogy kiaknázza a globális megatrendekben – a demográfiai változások, a technológiai áttörés, a klímaváltozás, a világ gazdasági erőviszonyainak átrendeződése, valamint a gyorsuló urbanizáció – rejlő befektetési potenciált. Ezek mind olyan alapvető és meghatározó változások, megatrendek, amelyek hosszú távon nem csupán az életünkre, hanem a befektetési döntéseinkre is jelentős hatással bírnak. Az alapcsalád tervezett elemeiből először a demográfiai változásokra reflektáló Budapest NEXT Generáció Alap*, majd a technológiai szektorra fókuszáló Budapest NEXT Technológia Alap* indult el. Előbbi alapban jelenleg 5,3 milliárd, utóbbiban pedig 7,1 milliárd forintot kezelnek.

Már nem csak a profit számít

A környezeti, társadalmi és vállalatirányítási témaköröket integráló és érvényesítő ESG (mozaikszó: Environmental, Social, Governance) szemlélet, valamint az erre építő alapok az elmúlt években a befektetések világában is kifejezetten népszerűvé váltak. Ez a filozófia a pénzügyek területén a zöld hitelektől kezdve a zöld kötvényeken át egészen a részvénybefektetésekig terjed.

Hazánkban is egyre több olyan befektető van, akiknél kiemelt cél az elérendő profiton túlmenően, hogy támogassa a környezet fenntarthatóságát a befektetési döntésein keresztül.

A Budapest Alapkezelő erre az igényre reagálva indította el legújabb, a környezettudatosság megatrendjére építő Budapest NEXT Fenntartható Környezet Alapját.

  • Az ügyfelek körében a jegyzés során rendkívül élénk volt az érdeklődés az új befektetési lehetőség iránt, az indulás óta ma már 1,6 milliárd forintot kezelnek az alapban.
  • A globálisan megfigyelhető trendek alapján a fokozott figyelem, kereslet a hasonló, környezettudatosságot előtérbe helyező termékek iránt tartósan fennmaradhat.

Fókuszban a környezettudatos működés

Az új alap olyan vállalatok teljesítményéből kívánja részesíteni befektetőit, amelyek kiemelt figyelmet szentelnek a környezetvédelemnek mindennapi működésük során, elkötelezettek a globális ökológiai egyensúly fenntartásában, illetve olyan technológiákat és termékeket fejlesztenek, használnak és értékesítenek, amelyek környezeti szempontból a fenntartható fejlődést segítik elő. A részvénybefektetések kiválasztásánál az alap kezelői kiemelt hangsúlyt fektetnek a környezeti faktorra, így olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint a károsanyag-kibocsátás, az alternatív energiahordozók felhasználása, a víz- és hulladékgazdálkodás, a nyersanyagforrások fenntartható kezelése és a klímaváltozás mérséklése.

Átlagon felül teljesítenek és sikeresek

A Budapest NEXT Fenntartható Környezet Alap három devizában (HUF, EUR, USD) érhető el, és a magasabb hozam reményében az átlagosnál nagyobb kockázat vállalására hajlandó, elsősorban hosszútávú befektetésekben gondolkodó ügyfeleinknek ajánljuk.

– mondta Kovács Ildikó CFA, a Budapest Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

  • A környezetvédelmi szempontok figyelembevételével kiválasztott vállalatok esetében attól sem kell tartani, hogy a „zöld” céljaik esetleg negatívan hatnának az üzleti eredményeikre – ezáltal pedig a befektetésünk értékére.
  • Felmerülhet a kérdés, hogy vajon a fenntarthatósági célok megvalósítása nincs-e negatív hatással ezen cégek üzleti eredményességére, profitabilitására, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez egyáltalán nincs így.
  • Számos példa bizonyítja, hogy az említett kritériumok alapján éllovas cégek más üzleti szempontok szerint is átlagon felüliek, sikeresebbek, és ez rendszerint a jobb teljesítményükben is tükröződik. – tette hozzá az elnök vezérigazgató.

Az Y generáció számára a fenntarthatóság kiemelten fontos tényező

A számok alapján egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a hasonló szemléletű alapok globális népszerűségének rohamos növekedését egyetlen generáció fokozott érdeklődése hajtaná, azonban több kutatás is készült már a témában. Ezek jellemzően azt mutatják, hogy a munkaerőpiacon már jelenlévő Y generáció (vagyis az ezredfordulósok) nagy része számára a környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok elsődlegesek akkor is, ha a befektetéseikről kell dönteniük.

– mondta Kovács Ildikó.

Ráadásul érdemes a befektetési piacon hamarosan megjelenő Z generációra is odafigyelni: gondoljunk csak bele, hogy a mostani tinédzserek és fiatal felnőttek milyen aktívak, ha környezetvédelemről vagy akár társadalmi kérdésekről van szó. Vélhetően ez a hozzáállás akkor is jelen lesz, amikor először kell befektetéssel kapcsolatos döntést hozniuk, mi pedig egy olyan alappal tudjuk „megkínálni” őket, amely ezekre a szempontokra komoly figyelmet fordít. – tette hozzá az elnök vezérigazgató.

* Jelen hirdetés nem minősül befektetési ajánlásnak, ajánlattételi felhívásnak vagy befektetési tanácsadásnak. Az alapok befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részle­tes felvilágosítást azok hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából kaphat, amelyek megtalálhatók a Budapest Bank Zrt. fiókjaiban, a forgalmazási helyeken és a www.bpalap.hu internetes oldalon. Az Alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra.

—————————————————————-

Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési jegyeinek vásárlásához értékpapírszámla nyitása szükséges, amelynek díja van. Az alapok befektetési politikája nem biztosít sem tőke-, sem hozamvédelmet. Jelen hirdetésben foglalt valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál. A Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő Zrt. nem vállalnak felelősséget a jelen hirdetés alapján hozott befektetési döntésért, és annak következményeiért. A Budapest Bank befektetési szolgáltatási tevékenységének engedélyszáma: III/41.038- 16/2002. Az Alapkezelő felügyeleti engedélyszáma, dátuma: 100.006/1992; 1992.09.22.

 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!