Megérkeztek a jegybank prognózisai. A várakozásoknak megfelelően nem módosultak a kamatszintek, a megjelent közlemény több fontos üzenetet is tartalmazott – írta az Equilor.

Az árstabilitást fenn kell tartani

Elsőként a közlemény elejére került, hogy a jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Ez egyfajta üzenetként tekinthető arra vonatkozóan, hogy nem tévesztik szem elől az inflációs célokat, ugyanakkor továbbra is dezinflációs hatásokat várnak az idei év utolsó negyedévében.

  • Megjelentek a friss inflációs jelentés keretszámai, az idei évre 5,1-6,8 százalékos gazdasági visszaesést várnak a döntéshozók, melyet jövőre 4,4-6,8 százalékos bővülés követhet.
  • Felfelé módosították az inflációs prognózist, az idei évben 3,5-3,6 százalékos, jövőre 3,4-3,6 százalékos, 2022-ben 3 százalékos drágulást várnak.

A jegybank várakozásai szerint a költségvetési hiány 7,0-7,5 százalékos lehet idén, az államadósság értelemszerűen emelkedik, azonban 2021-től ismét csökkenő pályára állhat.

Új eszköz a volatilitás ellen

Szeptember 8-án jelentette be az MNB, hogy devizalikviditást nyújtó swapeszközzel egészíti ki monetáris politikai eszköztárát, mellyel a hazai FX swaphozamok volatilitását szeretné csökkenteni. Korábban megfigyelhető volt, hogy a negyedéves zárások idején a bankok devizaigénye miatt jelentősen erősödött a volatilitás az euró-forint árfolyamában, általában forintgyengülés kíséretében.

  • Az első tendert a múlt héten meg is tartották, minden banki ajánlatot befogadtak, 575 millió euró (207,23 milliárd forint) értékben kötöttek ügyleteket, október 1-ei lejárattal.
  • E hét pénteken újabb tendert tart a jegybank. Új intézkedésként jelentették be, hogy a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét holnaptól 750 milliárd forintra emeli.

Július vége óta folyamatosan vásárolják a hosszabb lejáratú állampapírokat

A heti tendereken a 2038-as és a 2041-es kötvényeket vette a jegybank, mellyel a monetáris transzmisszió javítása mellett az államadósság lejárati szerkezetének hosszítása is a célja, majd szeptembertől a 2031-es állampapírokat is.

Július vége óta a 2031-es lejáratúból összesen 90,5 milliárd, a 2038-asból 72,55 milliárd, a 2041-esből 15,98 milliárd forint értékben vásároltak.

– jegyzi meg az Equilor.

Tovább erősödött az infláció

A júliusi 3,8 százalékos növekedés után augusztusban 3,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves bázison, a maginflációs mutató 4,7 százalékon, míg a jegybank által kiemelten figyelt, indirekt adóhatásoktól szűrt maginfláció 4,2 százalékon állt. A headline infláció is egyre közelebb kerül a jegybanki célszint toleranciasávjának felső széléhez, és bár az év hátralévő részében a magas bázishatás miatt várható némi mérséklődés, összességében a célszint felett alakulhat az idei évben a pénzromlás üteme.

  • A jegybank korábbi inflációs kommentárjában kifejtette, hogy az idei nyáron jelentősen emelkedett azon termékek és szolgáltatások aránya, ahol magasabb árnövekedés történt, míg a korábbi években a nyári hónapokra nem volt jellemző az átárazódás.
  • A korlátozások fokozatos feloldása következtében néhány részpiacon megugrott a kereslet, illetve egyes termékek esetén a termelési láncok fokozatos helyreállása miatt átmenetileg korlátozott elérhetőség volt jellemző.
  • Ugyanakkor hozzátették, hogy júliushoz képest kisebb mértékben volt megfigyelhető az átárazódás.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!