A második negyedévben nyereségbe fordult a belga KBC Group NV biztosító és bankcsoport eredménye az első negyedévi veszteségből, de így is messze elmaradt az egy évvel korábbitól a bank csütörtökön az MTI-hez eljuttatott beszámolója alapján.

A belga KBC pénzintézet a második naptári negyedévben 2,043 milliárd euró bevételre tett szert az első negyedévi 1,479 milliárd euró és a 2019 második negyedévi 1,913 milliárd euró után. Az első fél évben a bankcsoport bevétele 3,522 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 3,775 milliárd euróról.

A KBC kamatbevétele a második negyedévben 9 százalékkal 1,083 milliárd euróra csökkent az első negyedévi 1,195 milliárd euróról és 4 százalékkal az egy évvel korábbi 1,132 milliárd euróról. Az év első felében 2,278 milliárd euró kamatbevételre tett szert a KBC a tavalyi első fél évi 2,261 milliárd euró után.

A második negyedéves kamatbevétel csökkenése a csehországi alapkamat-csökkentésnek, valamint a cseh korona és a magyar forint árfolyama euróval szembeni gyengülésének tulajdonítható.

A második negyedévben a bankcsoport nettó eredménye 210 millió euró nyereségbe fordult az első negyedévi 5 millió eurós veszteségből, 71 százalékkal maradt el azonban a 2019 második negyedévi 745 millió eurós nyereségtől. Az idei első fél év nyeresége 205 millió euróra csökkent a tavalyi első fél évi 1,175 milliárd euróról.

A második negyedévi 210 millió eurós nyereséghez a belgiumi üzletág 204 millió euróval a csehországi üzletág pedig 77 millió euróval járult hozzá, míg a többi külföldi érdekeltség 45 millió euró veszteséggel terhelte meg, a belgiumi központnál pedig 26 millió euró veszteséget könyveltek el.

A belgiumi üzletág 290 millió euróval javított első negyedévi 86 millió eurós veszteségén a második negyedévre. A csehországi 77 milliós nyereség viszont 12 százalékkal maradt el az első negyedévi 88 millió eurótól.

A nemzetközi üzletág 45 millió eurós második negyedévi veszteségéhez a szlovák érdekeltség 6 millió euró veszteséggel, az írországi 70 millió eurós veszteséggel, a magyarországi 16 millió eurós nyereséggel, a bulgáriai pedig 14 millió eurós nyereséggel járult hozzá. A nemzetközi üzletág második negyedévi nettó eredménye 80 millió euróval maradt el az első negyedévi 35 millió eurós nyereségtől.

Az év első felében a belgiumi üzletág 119 millió euróval járult hozzá a 205 millió eurós nyereséghez, a csehországi pedig 165 millió euróval. Az egyéb nemzetközi érdekeltségek 11 millió euró veszteséget, a belgiumi központ pedig 68 millió euró veszteséget termelt.
A tőkemegtérülési mutató (RoE) 2 százalékra csökkent az idei első fél évben a tavalyi egész éves átlagos 14 százalékról. A sajáttőke-arány (Basel III) 16,6 százalékra csökkent az év első felében a tavalyi egész éves 17,1 százalékról. A tőkeáttételi arány (Basel III) az év első felében 6,0 százalékra csökkent a 2019-es 6,8 százalékról.

A KBC pénzintézet eredmény beszámolójában az európai gazdasági fellendülésbe vetett befektetői bizalom jelenként értékeli az euró árfolyamának az erősödését a dollárral szemben. A KBC az euró egyre lassuló ütemű további erősödésére számít. A közép-európai nemzeti devizák kiheverték a pénzintézet meglátása szerint a járvány miatt bekövetkezett sokkot. A cseh korona és a magyar forint árfolyama középtávon a jelenlegi szint közelében stabilizálódik. A pénzintézet pozitívan értékel Bulgária belépését az ERM-II árfolyam-mechanizmusba.

A KBC éves előrejelzésében 4,4 milliárd euróra emelte kamatbevételi előirányzatát az előző beszámolójában jelzett 4,3 milliárd euróról. Működési költségei várakozásai szerint az idén 3,5 százalékkal csökkennek a tavalyihoz képest.

A pénzintézet előrejelzésében megjegyzi, hogy a járványvédelmi korlátozó intézkedések fellendítették digitális szolgáltatásainak a forgalmát és a korábbi fejlesztési erőfeszítések pozitív visszaigazolásaként szolgáltak.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!