A globális gazdaság nyitása május-június folyamán megtörtént, de nem egyszerre valósult meg az összes szektor és régió esetében. Továbbra is maradtak gócpontok a világban és egyre több helyen üti fel ismét fejét a járvány (súlyosbodik a helyzet az USA-ban, de az európai országokban is). A koronavírus-járvány idehaza a március-áprilisi várakozásokhoz képest gyorsabban lecsengett, a gazdasági nyitás is hamarabb történt meg, bár nem egyszerre, hanem fokozatosan és szektoronként eltérő mértékben. A korlátozások lezárultával válik láthatóvá, hogy a gazdaságélénkítő fiskális és monetáris politikai eszközök mennyire tudják pozitív irányba befolyásolni a gazdasági szereplők bizalmát.

Milyen hatásai vannak a koronavírus-járványnak a gazdaságban?

Úgy tűnik a járvány körüli bizonytalanság megmaradt, globális léptékben az első hullám sem zárult le és ősszel érkezhet a következő. Ezért a Danube Capital a rendszeres Negyedéves Makrogazdasági Kitekintő elemzését az áprilishoz hasonlóan a járványnak és a gazdasági hatásoknak szentelte. Az elemzés erre a hivatkozásra való kattintással érhető el.

Friss makrogazdasági előrejelzésünk két, egyenlő súlyú forgatókönyvet tartalmaz. A két forgatókönyv közötti különbséget a járvány második hullámával kapcsolatos eltérő várakozás adja; ez határozza meg az idei gazdasági visszaesés mértékét és a krízisből történő kilábalás dinamikáját:

  1. Enyhe vírushelyzet esetén – amikor feltételezésünk szerint a kormányzat képes féken tartani a vírus terjedését – a koronavírus-járvány lefutása kezelhető mértékű lesz, így nem várjuk, hogy az idén március-áprilisihoz hasonló teljes gazdasági leállás következik be. A második hullám lefutása az elmúlt hónapokban elrendeltekhez képest kisebb mértékű korlátozások mellett (pl. csak kötelező maszkviselés, idősek kijárási korlátozása/tilalma, külföldi utazási korlátozások), mérsékelt gazdasági érintettséggel járna. Továbbá a járványügyi készültség is megfelelő szinten lenne: megfelelő védőeszközök és védőfelszerelések, illetve kórházi kapacitás és géppark. Ebben az esetben az idei évben 3,7%-os gazdasági visszaesés következne be, míg jövőre 3,9%-os felpattanás jöhet.
  2. Második gazdasági pályánk esetében idehaza súlyosbodó helyzettel kalkulálunk (ahogy akár az USA-ban, akár Európai számos országában látható), emiatt járványügyi szigorító intézkedéseket vezethetnek be ismételten, akár kijárási korlátozást is. Következésképp, az enyhe vírushelyzetet feltételező pályánkkal ellentétben második gazdasági pályánk esetében erősebb korlátozásokat feltételezünk. Ebben az esetben – tavaszhoz hasonlóan – ismét számíthatunk 1-1,5 hónap szigorúbb korlátozásokra, akár lezárásokra is, mely a gazdaság teljesítményére is jelentősebb negatív nyomást helyezne. Ezen a súlyosbodó vírushelyzetet feltételező pályánkon 2020-ban 7,4%-os visszaesést szenvedhet el a magyar gazdaság, míg 2021-ben 1,8%-os visszapattanás várható.

A Danube Capital Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője erre a hivatkozásra való kattintással érhető el. Az elemzés részletesen bemutatja a Danube Capital nemzetközi, illetve hazai helyzetértékelését, illetve a várakozások mögött húzódó feltételezéseket.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!