A korábban vártnál nagyobb lesz a gazdasági visszaesés az euróövezetben az Európai Központi Bank (EKB) külső gazdasági szakértők körében negyedéves gyakorisággal végzett legfrissebb felmérése alapján.

Az EKB honlapján pénteken publikált Survey of Professional Forecasters (SPF) 2020 harmadik negyedéves felmérés eredménye alapján az idén az euróövezet bruttó hazai terméke 8,3 százalékkal csökken, majd 5,7 százalékos növekedésbe vált át jövőre, amelynek üteme aztán a következő évben, 2022-ben 2,4 százalékos növekedésre mérséklődik.

A szakértők a 2020-as recesszióra vonatkozó előző, idei második negyedéves előrejelzésüket 2,8 százalékponttal lefelé módosították, míg a 2021-est 1,4 százalékponttal felfelé, a 2022-est pedig 0,7 százalékponttal felfelé.

Az előző, második negyedévi előrejelzés az idén 5,5 százalékos GDP-csökkenést, jövőre 4,3 százalékos növekedést, 2022-ben pedig 1,7 százalékos növekedést helyezett kilátásba.
A legfrissebb, harmadik negyedévi előrejelzés alapján tehát az euróövezet bruttó hazai terméke 2022-ben még elmarad majd a 2019-estől.

A még a járvány kitörése előtt készült, az idei első negyedéves előrejelzésben prognosztizált növekedési pályához képest az euróövezet bruttó hazai terméke 4,5 százalékponttal marad el 2022-ben. A már a járvány kitörése ismeretében készült második negyedévi előrejelezésben lefektetett növekedési pályának a 2022-re jelzett szintjének pedig 1,0 százalékponttal marad alatta.

Nyitókép: Pixabay

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!