Az UniCredit az EIF InnovFin garanciaeszközön keresztül a COVID-19-válsághelyzet leküzdése érdekében hozott intézkedésekre építve támogatja kilenc közép- és kelet-európai ország kkv-it és közepes tőkeerejű vállalkozásait

Az UniCredit csatlakozott az Európai Beruházási Alap (EIF) COVID-19 támogatási csomagjához, amely lehetővé teszi a bank számára, hogy a kke-régió kis-és középvállalkozásai (kkv) és közepes tőkeerejű vállalkozásai részére a korábbi 50 helyett 80 százalékos EIF‑garanciával, egyszerűsített jogosultsági feltételek mellett nyújtson forgóeszközhitelt. Az új intézkedések az InnovFin garancia alkalmazását az eddig már támogatott kis- és középvállalkozások, valamint a kisméretű közepes tőkeerejű vállalkozások mellett a nagyméretű közepes tőkeerejű vállalkozásokra is kiterjesztik. Ezenkívül a digitális technológiák elterjedésének és a vállalkozások digitális átállásának további támogatása érdekében az InnovFin garancia már a digitális átállás finanszírozására is felhasználható. Az ügylet a Horizont 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogram, és az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) támogatását élvezi, amely az Európai Beruházási Terv központi eleme.

Az új intézkedések lehetővé teszik az UniCredit számára, hogy jelentős támogatást nyújtson a Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában működő vállalatoknak.

E kezdeményezéssel folyamatos támogatást kínálunk a vállalkozásoknak a COVID-19-veszélyhelyzetből fakadó likviditási problémák kezeléséhez.

– mondta Gianfranco Bisagni és Niccolò Ubertalli, az UniCredit Commercial Banking CEE két társ-vezérigazgatója.

E konkrét lépés célja a cash flow folyamatosságának biztosítása a vállalatok számára a jelenlegi kivételes és nehéz időkben forgóeszköz-finanszírozás nyújtása révén. Az UniCreditnél meghatározó és konkrét intézkedéseket hotak a vállalatok támogatása érdekében, és teljes mértékben elkötelezettek a reálgazdaság támogatása iránt is.

Készen állunk arra, hogy részt vállaljunk az európai intézmények és országok által tervezett széles körű intézkedésekben, és az Európai Beruházási Alappal kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a közép- és kelet-európai vállalkozók számára megadhassuk azt a támogatást, amelyre a veszélyhelyzet következményeinek kezeléséhez szükségük van, ezzel biztosítva a termelési lánc folytonosságát és megalapozva országaik gazdaságának talpra állítását.

– tették hozzá.

2020 júniusától az UniCredit a közép- és kelet-európai országokban 30 garanciaprogramban vesz részt, amelyeket nemzetközi pénzügyi intézmények és helyi fejlesztési bankok működtetnek, ezáltal összesen 3,8 milliárd euró potenciális finanszírozással tudja támogatni a kkv-kat és a közepes méretű vállalkozásokat, amelyből 1,2 milliárd eurót már igénybe is vettek.

A fennmaradó 2,6 milliárd euró magában foglalja a koronavírus-járvány következményeinek leküzdésére elkülönített új helyi garanciaprogramokat 1,2 milliárd euró összegben, valamint a fent említett, COVID‑elemmel bővített 0,6 milliárd eurónyi garanciakeretet, amelyek célja, hogy elősegítse a régión belüli hitelezést a következő 2–3 évben.

Az InnovFin

Az InnovFin kkv-garanciaeszköz a Horizont 2020 program által támogatott „Uniós InnovFin finanszírozás innovátoroknak” kezdeményezés keretében jött létre. 25 000 és 7,5 millió euró közötti hitelekre nyújtott garanciák és viszontgaranciák révén segíti elő az innovatív kis- és középvállalkozások, valamint a közepes tőkeerejű vállalkozások hitelhez jutását. A keretet az EIF kezeli, és pénzügyi közvetítőkön – bankokon és más pénzügyi intézményeken – keresztül teszi elérhetővé az EU-tagállamokban és a társult országokban. A garanciaeszköz révén a pénzügyi közvetítőknek az EIF nyújt garanciát a bevont hitelekből keletkező veszteségeik arányos részére.

Nyitókép: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!