A 2016. január 1. és 2019. december 31. között megvalósított restrukturálás szakmai sikerességének elismerése a kötelező monitoringidőszak lezárása. Az MKB Pénzügyi Csoport sikere az európai kereskedelmi bankok között is egyedülálló teljesítmény.

A szanálási eljárás indulásakor az MKB Bank vállalta az átfogó Szerkezetátalakítási Terv végrehajtását, az állami támogatásból eredő versenytorzító hatások korlátozását, valamint a hosszú távú életképesség biztosítását célzó kötelezettségvállalási keretrendszer teljesítését.

Dr. Balog Ádám, az MKB Bank Elnök-vezérigazgatója. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád

A prudensen működő, kiemelkedő tőke- és likviditási tartalékokkal rendelkező, válságálló intézménnyé fejlesztett MKB Bank évről évre javuló teljesítményt mutatva, rekordnyereséggel zárta a 2019-es évet.

Öt évvel ezelőtt azzal a felkéréssel kerültem az MKB Bank élére, hogy tegyük rendbe az egyik legpatinásabb magyar bank működését. Hosszú, nagyon küzdelmes – és most már végre kimondható: sikeres – időszakon vagyunk túl. Minden nehézsége ellenére mondhatom, hogy szakmailag páratlan teljesítmény, emberileg szép próbatétel volt. Tisztelet és köszönet jár mindenkinek, aki részt vett a munkában.

– nyilatkozta Dr. Balog Ádám, MKB Bank Elnök-vezérigazgató.

A bankvezető szerint az elmúlt hónapok kihívásai is igazolták, hogy az MKB a több éves reorganizációs időszak alatt életképes, válságálló pénzintézetté alakult át. A fennmaradáshoz szükséges állami támogatásért cserébe csökkenteni kellett a mérlegfőösszeget, le kellett mondani a piaci részesedés és a hitelkihelyezések egy részéről. Az MKB emellett nem vállalhatott bizonyos beruházásokat és kockázatokat sem.

Dr. Balog Ádám, az MKB Bank Elnök-vezérigazgatója. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád

Balog Ádám ismertette, hogy a szanálási eljárás során fokozták az eredménytermelő képességet, átalakították a pénzintézet szerkezetét a fiókhálózattal együtt, és új digitális stratégiát alkottak. Az MKB képes volt megfelelni a szigorú uniós szanálási előírásoknak, így a határidőig,

2019 végére az egyik legpatinásabb magyar pénzintézet korszerű, tőketudatos és költséghatékony bank lett.

– jelentette ki.

EU-kötelezettségvállalás

Az MKB Bank EU-kötelezettségvállalásért felelős vezérigazgató-helyettese felidézte, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2014 decemberében döntött a szanálás mellett. A működőképesség és fizetőképesség érdekében egyszerűsítésre szorult a leányvállalati szerkezet, és meg kellett határozni a piacképes, megtartandó portfóliókat, mert jelentős volt a nem termelő kitettségek aránya – mondta Nyemcsok János.

Nyemcsok János, az MKB Bank EU vállalások teljesítéséért felelős vezérigazgató-helyettese. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Az uniós hatóságokkal 2015 közepe óta tárgyaltak az átalakításról. Az egyeztetések során a pénzintézet életképességét megalapozó, valamint a versenytorzító hatásokat kiküszöbölő kötelezettségeket vállaltak. Az MKB a szerkezetátalakítás évei alatt a legerősebben ellenőrzött pénzintézetként működve megtartotta az ügyfélkörét, 2016-ban pedig már nyereséget is termelt.     

Az MKB Pénzügyi Csoport a kötelezettségvállalásokat és a restrukturálási célokat fegyelmezetten, a megváltozott makrogazdasági körülmények hatásait megfelelően ellensúlyozva, eredményesen teljesítette, ennek eredményeként visszatért az eredményes, profittermelő, erős piaci szereplők közé.

– mondta Nyemcsok János EU vállalások teljesítéséért felelős vezérigazgató-helyettes.

Nyemcsok János, az MKB Bank EU vállalások teljesítéséért felelős vezérigazgató-helyettese. | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Kérdésre válaszolva Nyemcsok János a digitális fejlesztések felgyorsulását emelte ki a járványhelyzet hatásai közül. Várakozása szerint a gazdaságvédelmi intézkedésként bevezetett moratórium a pénzintézeteket jelentős átalakításokra készteti, de a moratórium lejárta 2021-ben is fontos lépésekre ösztönözheti a bankokat.

Az MKB pénzügyi eredményei

  • Az MKB csoport tavaly 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent.
  • A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált mérlegfőösszeg év végén 1759,8 milliárd forintot tett ki, vagyis 5,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.
  • Az MKB a májusban ismertetett adatok alapján az idei első negyedévben 7,9 milliárd forint korrigált konszolidált adózás utáni eredményt ért el, 5,5 százalékkal haladva meg a tavalyi azonos időszak eredményét.
  • A mérlegfőösszeg 5,8 százalékos emelkedéssel lett 2029,9 milliárd forint.

A tervezett pénzügyi holdingról

Szintén az előző hónapban közölték, hogy közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-vel (MTB), hogy megvizsgálják egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét. Az együttműködéshez a Budapest Bank Zrt. is csatlakozott. A pénzintézetek esetleges fúziójáról később dönthetnek.

Nyitókép: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!