Indulása óta nem egy válságos időszakon segítette már át ügyfeleit a most 30 éves Erste Befektetési Zrt. A társaság tapasztalatai szerint a befektetők jó lehetőséget látnak az utóbbi időszak jelentős árfolyammozgásaiban, az elmúlt hetekben megnőtt a számlanyitások száma. A válságok eddig piaci koncentrációt hoztak, kérdés azonban, hogy erre a magyar tőkepiaci szolgáltatóknál van-e még szükség.

Májusban ünnepli 30. születésnapját az Erste Befektetési Zrt., a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) alapító tagja. A társaság jogelődjét, a Girozentrale Befektetési Rt.-t 1990. május 24-én jegyezték be, míg a BÉT-en a kereskedés egy hónappal később, június 21-én indult. A befektetési szolgáltató három évtizedes működése alatt nem ez az első válság, amikor helyt kell állnia. A taxisblokád, a Bokros-csomag, az orosz és az argentin válság, a dotkomlufi és a pénzügyi válság is sok mindent újraírt a befektetési piacon. A 2008-2009-es krízishez hasonlóan a befektetők érdeklődése a jelenlegi pandémiás helyzetben is megnőtt a befektetési lehetőségek iránt.

Az elmúlt hetek nagymértékű árfolyammozgásai hatására jelentősen megugrott a számlanyitások száma, elsősorban az online csatornákon futott fel az érdeklődés

– mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az utóbbi időszak tőkepiaci turbulenciája ismét megmutatta, mennyire fontos a befektetések diverzifikálása, amelyhez most nagyon jól jött az Erste vagyonkezelési üzletágánál a tavaly bevezetett Multi Advisor Modell. Az Erste egy teljes szakértői csapatot bocsát privátbanki ügyfelei rendelkezésére, akik személyre szabott portfólió kialakítása mellett folyamatosan rendelkezésre állnak és szállítják a befektetési ötleteket. A Multi Advisor Modell közvetlen hozzáférést biztosít a kereskedői és elemzői szolgáltatásokhoz, de az ügyfelek akár portfólió értékelést is igénybe tudnak venni. Ebben a modellben egy csapat tartja a kapcsolatot az ügyféllel, így minden igényre tud válaszolni egy dedikált specialista.

Erste Bank az elegáns budapesti Fashion Streeten. | Fotó: Erste Bank.

Míg a részvénybefektetések diverzifikálása ma már alapvető, a BÉT indulásakor erre még nem sok lehetőség volt. A pesti börzén 1990. nyarán még mindössze két részvénnyel lehetett kereskedni, míg a BÉT-en ma már 44 magyar és további 19 külföldi részvény érhető el. A hazai befektetők ugyanakkor ennél sokkal szélesebb palettából válogathatnak: az Erste NetBroker szolgáltatásában például az ügyfelek az otthoni fotelből érik el a frankfurti, az amerikai vagy éppen a bécsi tőzsde részvényeit.

Az Erste nevet 1997-ben felvevő befektetési szolgáltató is nagyot változott az elmúlt három évtizedben. Az organikus növekedés mellett állományátruházások és beolvadások gyarapították a társaságot: Mezőbank Értékpapír-forgalmazó és Befektető Rt. (1998.), Első Magyar-Angol Broker Rt. (2000.), Dunainvest Tőzsdeügynökség Rt. (2001.), Nomura Értékpapír Magyarország Rt. (2001.), Budapest Bank részvényállomány (2002.), Postabank Értékpapírforgalmazási és Befektetési Rt. (2004.), ING privátbanki üzletág (2006.), BNP Wealth Management üzletág (2012.), Citibank lakossági üzletág (2017.)

A tőkepiaci válságok vagy éppen a szabályozói szigorítások után néhány évvel eltolva látszik a koncentrációs hullám a brókercégek piacán – hangsúlyozza Cselovszki Róbert, aki szerint egyáltalán nem biztos, hogy a szereplők számának további csökkentésére most szükség lenne.

Az induláskor még több mint száz szolgáltató versenyzett az ügyfelekért, ma már a magyar tőzsde klasszikus piacain jó, ha tíz szereplő van, amelyekből öt-hat viszi el a forgalom 90 százalékát.

Ma már kihívást az elektronikus kereskedési platformok jelentenek a cégeknek, amelyek olcsó és gyors szolgáltatásait kell ötvözni a személyes tanácsadással. Ebben az Erste kiemelkedő a versenytársak közül: több mint száz bankfiókban várják jól képzett, motivált tanácsadók az ügyfeleket, miközben az Erste saját, egyedi fejlesztésű online platformja kínál gyors hozzáférést a világ csaknem minden tőkepiacához.

Az Erste Bank főhadiszállása, a Népfürdő utcában | Fotó: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád

Az Erste Befektetési Zrt. mindig is élen járt az innovációban: elsőként itt lehetett külföldi részvényekkel is kereskedni, elsőként tették lehetővé a certifikátok kereskedését és a HozamPlázával először kínáltak teljes befektetési-jegy palettát minden ügyfélnek, így a legszélesebb kínálatot biztosítva a piacon a termékből.

A ’90-es évek közepén három kereskedővel indult a cég (közülük ketten foglalkoztak az állampapírokkal), ma már az Erste vagyonkezelési divíziójában több mint háromszázan dolgoznak, akik kiegészülnek annak a 30 ügynöknek a 150 munkatársával, amelyek önmagukban is 175 milliárd forintos portfóliót kezelnek.

Az Erste Bank Pénz-, Tőkepiacok és Vagyonkezelés divíziója – melynek részeként az Erste Befektetési Zrt. az értékpapírkezelési szolgáltatásokat végzi – 170 ezer ügyfél több mint 2000 milliárd forint értékű vagyonát kezeli.

– ismertette Cselovszki Róbert, aki 1998-ban csatlakozott a befektetési szolgáltatóhoz, amelyet 2002 óta irányít. A cég büszke arra is, hogy működése során mindig nyereséges volt, és ma már a szektor eredményének a felét adja.

Az elmúlt évtizedekben véghez vitt munkát, szakmai törekvéseinket az ügyfélszám és a kezelt vagyon alakulása mellett azok a díjak is mutatják, melyekkel a BÉT ismerte el működésünket.

– mondta Cselovszki Róbert

Eddig ötször, legutóbb a 2019-es év teljesítménye után hoztuk el „Az év legjobb befektetési szolgáltatója” címet, míg forgalmi adataink alapján számos alkalommal érdemeltük ki az év tőzsdei kereskedő cége elismerést az azonnali illetve a származékos piacok esetében – tette hozzá az Erste Befektetési Zrt. vezetője.

Nyitókép: Kocsis Ferenc Árpád / Bankár Magazin.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!