A Magyar Fejlesztési Bank már 22 pénzügyi vállalkozással megállapodott az MFB Krízis Hitel közvetítésére. A program a mikro- és kisvállalkozásoknak egyszerre jelent mentőövet és lehetőséget, hiszen egyaránt felhasználható általános beruházási célokra és forgóeszköz finanszírozásra – ideértve a likviditás finanszírozást is. Az MFB Krízis Hitel 2,5%-os éves ügyfélkamat mellett érhető el, maximum 150 millió forint hitelösszegig. A hitel közvetítésében részt vevő pénzügyi vállalkozások listája elérhető az MFB honlapján.

Az MFB Csoport április 22-én jelentette be 1500 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagját, amelynek célja, hogy a hitel-, tőke- és garancia eszközök összehangolásával hatékony segítséget nyújtson a vállalkozások likviditási problémáinak megoldására, a munkahelyek megőrzésére, valamint ösztönözze a beruházási, fejlesztési tevékenységet és a cégek hazai kézben való megőrzését. A csomagban foglalt három hitelprogram közül elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak jelent segítséget az MFB Krízis Hitel, melyet Pénzügyi Vállalkozásokon keresztül juttat el a végső kedvezményezettekhez.

KORÁBBAN ÍRTUK

Az MFB Krízis Hitel keretében a vállalkozások 2,5%-os ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben, melyet általános beruházási célokra (többek között tárgyi eszköz vásárlásra, gépbeszerzésre, illetve telephelyfejlesztésre), illetve forgóeszköz és likviditás finanszírozásra fordíthat. Előbbi esetében maximum 10 év, utóbbi esetében maximum 3 év futamidővel. A program keretösszege 180 milliárd forint. A biztosítéki elvárás nagyon alacsony, mindössze minimum 50%, melyet 80%-os állami készfizető kezesség egészít ki, melynek alkalmazásával a járvány hatásai miatt kockázatosabbnak számító ügyfelek is forráshoz juthatnak. A fizetendő kamathoz további 0,1% kezességvállalási díj kapcsolódik. Ezzel maximum évi 2,6% kamat- és díjfizetés mellett juthat hozzá a vállalkozás a hitelhez.

A program forrásai a Pénzügyi Vállalkozásokon keresztül érhetők el, melyek működési kultúrájukból, szervezetük méretéből adódóan hatékonyan érik el a mikro- és kisvállalkozásokat. A Pénzügyi Vállalkozások az ügyfelek részére egyedi szakmai elbírálást biztosítanak a hiteligénylés esetén. Az MFB Krízis Hitel közvetítésében résztvevő Pénzügyi Vállalkozások listáját az MFB folyamatosan frissíti weboldalán. Jelenleg a következő partnereknél igényelhető a program:

Az MFB Csoport a világjárvány okozta gazdasági válság hatásainak ellensúlyozására a teljes finanszírozási eszköztárát és termékportfólióját érintő csomagot dolgozott ki. Az újonnan meghirdetett, illetve jelentősen átalakított három hitel, kettő garancia és négy tőkeprogram révén az MFB Csoport összesen 1500 milliárd forint összegű finanszírozási megoldást nyújt a vállalkozások számára. Az egyes hitelprogramokról bővebb információ az MFB weboldalán, míg a vállalkozásoknak szóló garancia és tőkeprogramokról a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és a Hiventures Zrt. oldalain olvasható.

Nyitókép: MTI.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!