Az euróövezet pénzügyminiszterei megállapodtak a koronavírus-járvány által leginkább sújtott uniós tagállamoknak nyújtott, április elején elfogadott elővigyázatossági hitelkeret részleteiben – olvasható a testület pénteki videokonferenciája után kiadott sajtóközleményben.

Mario Centeno, az eurócsoport elnöke arról számolt be, hogy a válság kivételes jellegét figyelembe véve kedvező és megfelelő feltételekben egyeztek meg. A hitelek átlagos futamideje 10 év, finanszírozási költségei alacsonyak lesznek – ismertette.

Az Európai Stabilitásai Mechanizmus 240 milliárd euró összegű hitelkerete június elsejétől áll rendelkezésre a tagállamok számára, akik az előző évi GDP-jük legfeljebb 2 százalékának megfelelő támogatást igényelhetnek.

A finanszírozást a koronavírus járvánnyal kapcsolatos közvetlen és közvetett egészségügyi kiadások fedezésére kell felhasználni. A támogatás tizenkét hónapig áll rendelkezésre, az időszak hat hónappal meghosszabbítható.

A feltételekhez kötött elővigyázatossági hitelkeret része az április elején elfogadott 540 milliárd euró összegű hárompilléres gazdaságösztönző mentőcsomagnak. A mentőcsomag tartalmazza az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programját, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapját, amely a vállalatok likviditási helyzetét támogatja.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!