Az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 2019-ben a tervezettnél nagyobb, 8,3 milliárd forint egyedi tárgyévi eredményt ért el az IFRS standardok szerint, 815 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett, miközben a Takarék Csoport központi bankjaként aktívan részt vett a 15 pénzintézet egyesítésével létrehozott univerzális kereskedelmi nagybank elindításában – közölte a hitelintézet az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozták: az MTB úgy múlta felül eredményterveit, hogy üzleti állományait átadta a Takarékbanknak.

A Takarék Csoport irányító szerve, az MTB április 30-án megtartott közgyűlésén elfogadta a pénzintézet tavalyi beszámolóját, a bankcsoport idei üzleti tervét és frissített ötéves stratégiai tervpályáját.

A közlemény szerint az MTB 2019-ben 7,2 milliárd forintos nettó kamatbevétel, 6,6 milliárd forintos nettó jutalékbevétel és 13,9 milliárd forint nettó üzleti eredmény mellett érte el a 8,3 milliárd forint eredményt. Pénzügyi eszközportfólióján jelentős piaci értéknövekedést ért el, melynek révén teljes átfogó jövedelme elérte a 14,6 milliárd forintot. Az MTB hozzájárult a Takarékbank létrehozásának egyszeri költségeihez is 3,1 milliárd forinttal, ami idén már nem terheli az eredményét.

A 2023-ig szóló frissített ötéves stratégia azzal számol, hogy a szektor modernizálása, a jelentős digitális fejlesztések, valamint az egységes kereskedelmi bank létrehozásával járó üzleti potenciál és a hatékonyabb működés révén a Takarék Csoport 2024-re 10 százalékra növeli piaci részesedését, évi 30 milliárd forintos eredménnyel.

A közgyűlés megállapította: tavaly a fő célkitűzés a takarékszövetkezeti fúziók levezénylése, illetve az új kereskedelmi bank, a Takarékbank Zrt. elindítása volt. Tavaly két lépésben egyesült a csoporthoz tartozó 12 takarékszövetkezet, 2 regionális bank és a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. Az egyesülések nyomán az új, egységes Takarékbank november 1-jén kezdte meg országos működését a magyar piac egyik legnagyobb szereplőjeként, mely 1,1 millió ügyfelet szolgál ki és az ország messze legnagyobb fiókhálózatát üzemelteti.

A fúziókat jelentős szerkezeti átalakítások kísérték. A korábbi szövetkezeti hitelintézetek teljes lakossági és vállalati hitel-, betét- és számlaállománya az új Takarékbankhoz került. A központi bankban, az MTB-ben a treasury és a befektetési üzletág mellett a támogató és kontroll területek maradtak. Kialakult az egységes regionális struktúra, amelyben országosan hat régió jött létre.

A termékkonszolidáció keretében mintegy 200 korábbi jogelőd takarékszövetkezet nagyjából 19 ezer termékét egységesítették, aminek eredményeként a termékek száma nagy mértékben csökkent. Jelentős előrelépés történt az egységes informatikai rendszer továbbfejlesztésében is, amelynek keretében 55 IT rendszer integrációjára került sor, és a korábbi Takarék Kereskedelmi Bank teljes állományát migrálták a Takarékbank új számlavezető rendszerébe.

Vida József, az MTB elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint kifejtette: tavaly elsősorban a szerkezeti átalakítás végrehajtása volt a cél, emellett sikerült a terveket felülmúló üzleti eredményt elérni, és csoport szinten jelentősen növelni a hitelállományt. Az egyesülés lezárását követő új szakasz már az üzleti növekedés megindításáról, a hatékonyság javításáról, és a fenntarthatóan nyereséges működés kialakításáról szól.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!