Az elmúlt hetekben komoly monetáris és fiskális lépéseket láttunk a gazdaságpolitikai döntéshozóktól a világban; amelyek a beszállítói láncokon, értékláncokon keresztül más gazdaságok működésére, kilátásaira is hatással vannak. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy legyen egy olyan átfogó makrogazdasági iránytű, amely a járvány miatt kibontakozó mögöttes gazdasági folyamatok, illetve azok várható lefutása kapcsán ad támpontot. Ezért a Danube Capital a rendszeres Negyedéves Makrogazdasági Kitekintő elemzését most a járványnak, illetve az ahhoz kapcsolódó gazdaságpolitikai helyzetértékelésnek szentelte. Az elemzés erre a hivatkozásra való kattintással érhető el.

A járvány hatására a pénz- és tőkepiacokon óriási kilengéseket láthattunk. A gazdasági kilátások a korábbiaknál jelentősen képlékenyebbé váltak, így a Danube Capital szakértői csapata egy rendkívül bizonytalan környezetben készítette el makrogazdasági előrejelzéseit. Az előrejelzés készítésének időszakában nem álltak még rendelkezésre ezen időszakra vonatkozóan kézzel fogható indikátorok, adatok a visszaesés mértékét illetően. Ráadásul azt sem látni egyelőre, mikor ér véget a koronavírus-járvány, mikorra áll helyre a gazdaság a járvány lecsengését követően, melyek jelentősen befolyásolják az előrejelzési pályákat.

KORÁBBAN ÍRTUK

Mindezek miatt a korábbi gyakorlattól eltérően Danube Capital szakértői csapata nem csak egy előrejelzést készített, hanem egy átfogó alappálya mellett két alternatív pályát is felvázolt a magyar gazdaság vonatkozásában:

  • A Danube Capital alappályája azzal számol, hogy a járvány lecseng a második félévre, a meghozott intézkedések feloldásra kerülnek, de a keresleti és kínálati sokkok után csak lassan tér vissza a korábbi pályára a gazdaság. Az alappálya esetében a gazdaság 3-5 hónap múlva indul újra (április közepéhez képest), amelynek tükrében a hazai GDP 4%-kal csökken 2020-ban a tavalyi évhez képest. A Danube Capital várakozása szerint 2021-ben tovább folytatódik a gazdaság visszarendeződése, így összességében 3,5%-os GDP-növekedést prognosztizál 2021-re.
  • A Danube Capital első alternatív pályája azzal számol, hogy 1-2 hónapon belül, de legkésőbb június végére lecseng a járvány és akár már a járvány lecsengésének utolsó heteiben elkezdődik a gazdasági aktivitás újraindulása. Első, az alappályánál kedvezőbb feltételekkel rendelkező alternatív pálya esetében az idei évben stagnálást mutathat a hazai gazdaság, majd jövőre 3,7%-kal bővülhet a GDP 2020-hoz képest.
  • A Danube Capital második alternatív pályája szerint csak az idei utolsó negyedévre cseng le a járvány, a gazdaság 6-8 hónap múlva indul újra, így elhúzódó gazdasági visszaesésre érdemes felkészülni. Hosszú távon megmutatkoznak a globális gazdaság strukturális problémái, amelyet az egyre szűkülő mozgástérrel rendelkező fiskális és monetáris politika nem tud a hagyományos módszerekkel kezelni; komoly bizalomvesztésre számíthatunk a gazdaságban. A második alternatív pályán idén 8,2%-os GDP-visszaesésre kerül sor itthon és jövőre is csak 2,4%-os gazdasági bővülést várható.

A Negyedéves Makrogazdasági Kitekintő részletesen bemutatja a Danube Capital nemzetközi, illetve hazai helyzetértékelését, illetve a makrogazdasági várakozások mögött húzódó feltételezéseket: https://bit.ly/DanubeCapitalMakro2020aprilis

Danube Capital R&A Zrt.

A Danube Capital R&A Zrt. 2019 májusában az MKB Pénzügyi Csoport tagjaként alakult meg azzal a céllal, hogy elemzéseivel a hazai KKV-kat segítse a sikeres növekedésben. A Danube Capital R&A Zrt. elemzői csapata több évtizednyi szakmai tapasztalattal rendelkezik a makrogazdasági elemzés, vállalatértékelés, ágazati elemzés és piackutatás tekintetében; főtevékenysége a makrogazdasági és ágazati elemzések, az üzleti tervezés, vállalatértékelés, illetve a generációváltással kapcsolatos tanácsadási szolgáltatás.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!