A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján Londonban és Frankfurtban 0,2 százalék körüli indexcsökkenéssel nyithat hétfőn a tőzsde, a párizsi tőzsdén 0,6 százalék lehet az indexcsökkenést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,7 százalék körüli veszteséggel kezdheti a kereskedést.

Az ázsiai tőzsdék veszteséggel indították el a hétfői globális kereskedési napot. Az európai nyitás előtt mintegy két órával Tokió 3 százalék feletti veszteségben járt, a különféle sanghaji indexek 1-2 százalékos veszteséget mutattak, a hongkongi tőzsde 0,5 százalékkal állt mínuszban, Szöulban pedig az előző záróérték közvetlen közelében ingadozott az árfolyammutató.

Az eurót 0,53 százalékkal jegyzik gyengébben hétfőn reggel 1,1080 dolláron, az arany spot ára 0,87 százalékkal unciánként 1617,15 dollárra csökkent.

Az európai kereskedési idő hétfői kezdete előtt két órával a globális kereskedésben a Brent nyersolaj ára 4,62 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 26,66 dolláron, a WTI ára 4,93 százalékkal 20,45 dollárra csökkent. A globális olajkereslet a legfrissebb előrejelzések szerint akár 15-20 százalékkal is csökkenhet az idén a tavalyihoz képest a koronavírus-járvány által okozott gazdasági visszaesés miatt. Az Egyesült Államok olajtermelése viszont rekordmagasságban, napi 13 millió hordónál tart.
Pénteken veszteséggel zártak az európai tőzsdék, miután csütörtökön eredménytelenül zárultak az uniós tárgyalások az egységes gazdaságélénkítő intézkedésekről és a döntéshozók két héttel elhalasztották a további egyeztetéseket.

Az Európai Központi Bank (EKB) eltörölte az egyes tagországoktól vásárolható kötvények összegének felső határát, megnyitva ezzel az utat a korlátlan pénzmennyiség kibocsátás előtt.

A G20-ak ötezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő programban egyeztek meg a munkahely- és jövedelemvesztés minimalizálása érdekében világszerte.

A páneurópai Stoxx Europe 600 index 3,26 százalékkal, az FTSE EuroFirst 300 index 3,28 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 4,18 százalékkal esett. Londonban 5,24 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 3,68 százalékkal, a párizsi CAC-40 4,23 százalékkal, Milánóban az FTSE MIB 3,15 százalékkal, a madridi IBEX-35 3,63 százalékkal gyengült pénteken.
Az árfolyamcsökkenést az utazási és üdülési ágazatok papírjai, valamint az autóipari részvények vezették átlagosan 5 százaléknyi eséssel. A Volkswagen Németországban április 9-ig meghosszabbította az üzemszünetet, részvénye 7 százalékkal gyengült. A Daimler részvénye 8 százalékot veszített. A Renault árfolyama is közel 8 százalékkal csökkent.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!