Katonaorvosokat és egészségügyi felszelést szállító orosz Il-76-os szállítógépek indultak el vasárnap a Moszkva melletti Cskalovóvól a Rómához közeli Pratica di Mare-i olasz katonai reptérre.

A segítségnyújtásra Vlagyimir Putyin orosz államfő utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, miután szombaton telefonon beszélt Giuseppe Conte olasz kormányfővel a járványhelyzetről. Sojgu ezt követően eszmecserét folytatott Lorenzo Guerinivel, az olasz védelmi tárca vezetőjével.

A cskalovszkiji repülőtéren vasárnapra kilenc Il-76-os repülőgépet vontak össze, amelyek közül délutánig három szállt fel Olaszország felé.

A repülőgépekkel nyolc mozgatható katonai ápolóbrigádot, mintegy 100, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező virológiai és járványügyi szakembert, mobil jármű- és terep fertőtlenítést végző eszközöket – amelyekre oroszul, angolul és olaszul az „Oroszországból szeretettel” felirat került -, valamint orvosi műszereket küldenek Olaszországba.

A világon jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a járványhelyzet. Szombaton minden eddiginél többen, 793-an haltak meg az új koronavírus miatt, s ezzel 4825-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legnagyobb mértékben, 4821-gyel nőtt. A gyógyultakat és a halottakat is figyelembe véve a diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy hónap alatt 53 571-re emelkedett. A jelenleg beteg 42 681 emberből több mint 20 ezer szorul kórházi kezelésre, 7 százalékukat intenzív osztályon ápolják.

Vasárnap kiadott tájékoztatás szerint Oroszországban vasárnapra 367 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami egy nap alatt 61 fős növekedés jelentett.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vasárnapi tájékoztatása szerint Oroszországban eddig 104 477 embert tartottak orvosi felügyelet alatt, akik közül pénteken 52 747-en továbbra is kontroll alatt maradtak. Szombatig azt országban 163 529 laboratóriumi tesztet végeztek el.

A Roszaviacija orosz légiközlekedési ügynökség bejelentette, hogy Oroszország hétfőtől minimálisra csökkenti a légiforgalmat a külvilággal. A leállás alól kivételt képez néhány Moszkvából más fővárosba, illetve Isztambulba és New Yorkba közeledő járat, valamint a külföldön rekedt orosz állampolgárokért elküldendő charter utasszállító.

Az Aeroflot gépei hétfőtől április 30-ig nem közlekednek a Moszkva-Budapest-Moszkva útvonalon.

A nap folyamán a cseh kormány is bejelentette, mintegy százezer szájmaszkot és légzőkészüléket küld Olaszországba.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!