Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

Beutazási tilalom

A kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendel el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára.

Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el – ismertette. Hozzátette: hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.

Újra határellenőrzés lesz nyugaton

A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez a lehető leghamarabb megtörténik.

Vonatokat, buszokat, repülőket ezen országokból nem léphetnek be, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás

– tette hozzá Gulyás Gergely.

Teljes határellenőrzés várható a magyar-horvát határon is – mondta. Kérdésre válaszolva közölte: ez legkésőbb éjfélig megtörténik.

Lefújják a nagyobb rendezvényeket

Megtiltják továbbá a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat.

Kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.

A döntések visszavonásig érvényesek – rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket.

Példátlan a rendszerváltás óta

Kifejtette: az intézkedés, amelyre a rendszerváltást óta nem volt példa, a legszélesebb körű jogosítványokat biztosítja az állami hatóságoknak a védekezéshez. Emlékeztetett: a veszélyhelyzet alkotmányos szabályozása világos, és a katasztrófavédelmi törvény tartalmazza a részletszabályokat.

Zárnak az egyetemek is

Gulyás Gergely közölte: intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken.

  • Mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni – tette hozzá.
  • Kérdésre válaszolva elmondta: várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket.

A miniszter kiemelte:

Nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb.

A megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző

Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette: a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fog, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartja indokoltnak.

Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné

– jegyezte meg a miniszter.

Nincs külföldi osztálykirándulás

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják – ismertette a döntéseket a miniszter.

Őszintének kell lenni

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha a karaténhatározatra vonatkozó kötelezettséget megszegi. Megjegyezte:

Akár a mobiltelefonok cellainformációin keresztül is ellenőrizhető, hogy egy utas honnan érkezett.

  • Hangsúlyozta: a helyes sorrend továbbra is az, hogy az emberi életet és egészséget kell megóvni, a gazdasági károk csak ezt követően kerülhetnek szóba.

Gazdasági következmények is várhatók

Ugyanakkor biztosan jelentős gazdasági következményei lesznek a járványnak, az országok többsége azért küzd, hogy elkerülje a recessziót, és Magyarországnak a legjobbak az esélyei erre – vélekedett.

Mit tegyenek, akik külföldön rekedtek?

Kérdésre kitért rá: azoknak az esetében, aki az elmúlt napokban elutaztak és a hazatéréssel nehézségük van, a külképviseletek feladata az igények összesítése, majd az operatív törzs vagy a kormány dönt, hogy milyen rendkívüli intézkedésekkel tudnak segíteni nekik.

Közölte: azok esetében, akik repülővel jönnek haza, megkapják az információt, hogy eredetileg honnan indultak, egyébként a határátkelőhelyeken válaszolni kell, hogy jártak-e a belépők Olaszországban.

Ha valaki nem mond igazat, annak büntetőjogi következményei vannak

– emlékeztetett.

Megjegyezte: az áruszállítást nem érintik az intézkedések.

Folyik az irániak feltérképezése

Ugyancsak újságírói felvetésre Gulyás Gergely közölte: sokat tett az operatív törzs és a Belügyminisztérium, hogy a fertőzött diákok valamennyi kapcsolatát feltárja, ez nagyon sok munkát jelent. A vizsgálatok tekintetében közölte: van egy WHO-protokoll, ennek megfelelően végeztetik el a vizsgálatokat, ehhez a jelenlegi laborok elegendőnek tűnnek, de ma nem lehet megmondani hány laborvizsgálatra lesz szükség.

  • Ha kell, lehet további lépéseket tenni a kapacitások bővítésére.
  • Kitért rá: az arányosság követelménye fennáll, ha szükséges, például egészségügyi szempontból fontos gyártósorokat vehet át a kormány.

Egyeztetnek az egyházakkal

A miniszter azt is tudatta, hogy az egyházakkal is egyeztetnek, kikérik a véleményüket a misék, istentiszteletek megrendezéséről.

Nyitókép: MTI.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!