A Magyar Bankszövetség a mai napon közzétette a „Bankszövetségi ajánlások járványveszély és járványhelyzet kezelésére a pénzügyi intézmények és a kapcsolódó, kiemelt jelentőségű gazdasági szolgáltatók számára” című iránymutatását (a továbbiakban: „Ajánlások”).

A Magyar Bankszövetség és a partner intézmények átérezve a gazdasági és társadalmi felelősségvállalásból fakadó feladataikat, valamint szoros figyelemmel követve a Központi Operatív Törzs döntéseit, az „Ajánlások” kidolgozásával kívánják elősegíteni, hogy a különböző szolgáltatást végző vállalkozások egységesen, összehangoltan és magas szinten készüljenek fel a lehetséges járványhelyzetekre. Ezzel támogatva, hogy ügyfeleik és a társadalom tudatosan, a túlreagálások elkerülésével és mindig az adott járvány sajátosságaira tekintettel vegyenek részt a helyzet eredményes kezelésében.

A bankszektorra kiemelten jellemző a magas szabályozottsági szint és általánosan elvárt az előrelátó gondoskodás, hiszen a pénzügyi szolgáltatások folyamatosságának fenntartása – akár nem megszokott helyzetekben is – a nemzetgazdaság érdeke. Emiatt az „Ajánlások” a felkészülés mellett, a krízishelyzet megelőzését is támogatják, valamint mintaként szolgálnak más szolgáltatási tevékenységet végzők számára.

Az Ajánlások körébe tartozó vállalkozások az ajánlás alkalmazásával késedelem nélkül felkészülnek arra, hogy az esetlegesen megváltozott körülmények között is nyújtani tudják szolgáltatásaikat. Az „Ajánlások” támpontot nyújtanak arra nézve, hogy járványveszély és konkrét járványhelyzet esetén miként vehetik igénybe az ügyfelek a különböző szolgáltatásokat.

Az „Ajánlások” közreadása hozzájárul ahhoz, hogy az állami és a helyhatósági intézményekkel való együttműködés alapján az adott konkrét helyzet kezelése kiszámíthatóan, felelősen és ésszerűen menjen végbe. Ennek megfelelően a járványhelyzet bekövetkeztekor az „Ajánlások”-at alkalmazó vállalkozások mindig figyelemmel vannak az irányadó jogszabályok esetleges változásaira, továbbá a rendkívüli helyzet rendelkezései szerint folyamatosan együttműködnek az illetékes hatóságokkal.

Az „Ajánlásokkal” egyaránt szolgálni kívánjuk ügyfeleinket és munkatársainkat, továbbá a működés minél zavartalanabb biztosítását, amit az utóbbi időszak jelentős digitális fejlesztései is segítenek. Egyúttal feltétlen támogatásunkról biztosítjuk a Központi Operatív Törzs összetett tevékenységét.

Az „Ajánlások” kidolgozása kapcsán a Magyar Bankszövetség köszönetét fejezi ki tagintézményeinek, valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének és a Magyar Lízingszövetségnek a szakszerű és gyors közreműködésért.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!