Az Erste Csoport 2019-ben 4,746 milliárd euró kamatbevételre és 2,0 milliárd euró díj- és jutalékbevételre tett szert, a kamatbevétel 3,6 százalékkal, a díj- és jutalékbevétel 4,8 százalékkal emelkedett 2018-hoz képest.

A bankcsoport működési eredménye 8,7 százalékkal 2,972 milliárd euróra emelkedett. A költség/bevétel arány 59,0 százalékra javult az előző évi 60,5 százalékról. A tőkemegfelelési mutató (CET 1) 13,8 százalékra emelkedett 13,5 százalékról. Az anyavállalatra jutó nyereség 1,470 milliárd euróra csökkent tavaly az előző évi 1,793 milliárd euróról.

A cég vezetése 1,5 eurós osztalékra tesz javaslatot a közgyűlésnek.

Bernhard Spalt, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója az éves mérlegbeszámolót kommentálva a közlemény szerint elmondta:

Európa legdinamikusabban fejlődő gazdasági térségében működünk, hiszen a kelet-közép-európai államok GDP-növekedése több mint kétszerese az eurózóna átlagos bővülési ütemének. Ennél is fontosabb azonban, hogy a gazdasági bővülést jórészt a belső fogyasztás hajtja, ami az alacsony mértékű munkanélküliségnek és a reálbérek növekedésének köszönhető.

Hozzátette, hogy a csoport betét- és hitelállománya egyaránt 7 százalékkal bővült tavaly. A nem teljesítő hitelek aránya tovább javulva 2,5 százalékos értéket ért el, ami kiváló eszközminőséget tükröz – írták.

  • Az Erste Csoport 10 százalék feletti tőkearányos megtérülést tűzött ki célnak az idei évre a 2019-es 10 százalék után.
  • A cél teljesülését a várakozások szerint elősegíti az előrejelzésben szereplő pozitív, ámde csökkenő ütemű gazdasági növekedés a bankcsoport elsődleges piacain, így Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Horvátországban, Szerbiában és Ausztriában, valamint az egyéb működési eredmény javulása, amit 2019-ben egyszeri hatások érintettek negatívan.
  • Ugyanakkor a növekedés globális vagy regionális lassulása, valamint az egyelőre még nem számszerűsíthető politikai, vagy szabályozói kockázatok eshetősége veszélyt jelenthet a célkitűzések megvalósulására nézve.

Makro kilátások

Az Erste Csoport kelet-közép-európai elsődleges piacain 2 és 4 százalék között alakulhat a GDP-növekedés a bank előrejelzése szerint. Az összes további makrogazdasági mutató is jól alakulhat. A munkanélküliségi ráták történelmi mélypontjaikon maradhatnak – a csehországi és a magyarországi máris az Európai Unió legalacsonyabb értékei között szerepel. Az infláció a várakozások szerint összességében stabil marad. A bank arra számít, hogy a gazdasági növekedést minden piacán várhatóan a belső fogyasztás fogja hajtani, az export hozzájárulása a GDP-növekedéshez semleges lesz.

Csehországban és Magyarországon szerény mértékben emelkedő rövidtávú piaci kamatokra és így a nettó kamatbevétel emelkedésére számít az idén az Erste. A nettó díj- és jutalékbevétel a várakozások szerint szintén emelkedni fog.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!