A karácsonyi főző sorozatunk harmadik részében elkészül a desszert is Vegán Dorcy konyhájában. A karácsonyi vegán menüt a sütőtökkrémleves és a lencsefasírt után egy izgalmas desszerttel koronázzuk: jöjjön tehát egy újra gondolt almáspite vanília szósszal. 

Hozzávalók:

A tésztához:

– 2 bögre (kb 230 g) apróra őrölt zabpehely
– 2-3 ek. kókusz olaj
– 2-3 ek. kòkuszvirág cukor
– 1 kk. fahéj

A töltelékhez

– 1,5 kg reszelt alma (kinyomkodtam)
– 1-2 kk. fahéj 
– 3-4 ek. kòkuszvirág cukor
– pár csepp citromlé  

Vaníliás öntet (tej- és tojásmentes):

– 0,5 l növényi tej (pl. mandulatej) 
– 3 ek. kukoricakeményítő
– 4-5 evőkanál eritrit
– 1 kk. kurkuma

KORÁBBAN ÍRTUK

Vegán Karácsony: Isteni sütőtökkrémleves vegán baconnel

Nem lankad az érdeklődés a növényi alapú, otthon elkészíthető ételek iránt. Vegán Dorcy, a népszerű vegán foodblogger, ezúttal karácsonyi menüt főz, elsőre egy igazi különlegességet, a sütőtökkrémlevest. Hozzávalók a cikkben, az elkészítés részletei pedig a videóban.

Vegán Karácsony: Mennyei lencsefasírt zöldségkörettel és barnamártással

Tovább pörög a vegán karácsonyi gasztro kaland itt a Bankár Magazin GASZTRO rovatában. Tegnap elkészítettük az előételt - a vegán sütőtökkrémlevest - ma pedig a főételt készül majd Vegán Dorcy konyhájában. Szó ami szó, egy kiadós ételt választottunk főételnek, alkészítése igényel némi odafigyelést, jöjjön tehát a lencsefasírt barna mártással.

Elkészítés

Első lépés: Tészta

Először elkészítem a tésztát. 250 g gluténmentes zabpelyhet picit ledarálok, majd hozzáadok 2-3 evőkanál kókuszvirág cukrot, 1 teáskanál fahéjat, 2-3 ek. kókuszolajat (ennyi azért kell bele, hogy ne legyen olyan száraz a tészta). A hozzávalókat végül összekeverem, majd egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodom.

Második lépés: Töltelék

Ezután jöhet a töltelék, amihez 1,5 kg meghámozott almát egy nagylyukú reszelőn lereszelek, ezután a kinyomkodott almát befűszerezem 3-4 evőkanál kókuszvirág cukorral 1 teáskanál fahéjjal, végül pár csepp citromlevet adok hozzá, a masszát ezután jól összekeverem, a tészta tetejére borítom és elegyengetem, végül a tetejére diót szórok, és mehet is be a sütőbe kb. fél órára.

Harmadik lépés: Vaníliás öntet

Amíg a pite sül, addig elkészítem a vanília szószt. Ehhez először kimérek fél liter növényi tejet (én mandulatejet használtam, de lehet bármilyen növényi tej). Egy kis tálba teszek 3 evőkanál kukoricakeményítőt, hozzáadok 4-5 evőkanál eritritet, de bármiyen más édesítő is megteszi pl. stevia cseppek vagy juharszirup, és ezt csomómentesre elkeverem. Teszek bele egy kis leheletnyi kurkumát azért, hogy igazán vanília szószos színe legyen. Időközben a mandulatejbe beletettem a vanília aromát, amit felteszek főni. Majd ha már forr, belekeverem a maradék kukoricakeményítős részt. Addig főzöm amíg szép sűrű szósz nem lesz.

Jó étvágyat kívánunk!

Stáb:

Felvételek: Franky Shoots: https://www.instagram.com/franky.shoots/
Smink és világítás: Kovács Brigi: https://www.instagram.com/brigittakov…
Vágás: Gürtler Gábor (Life Stúdió): https://www.instagram.com/lifestudio.hu/

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!