A karácsonyi főző sorozatunk harmadik részében elkészül a desszert is Vegán Dorcy konyhájában. A karácsonyi vegán menüt a sütőtökkrémleves és a lencsefasírt után egy izgalmas desszerttel koronázzuk: jöjjön tehát egy újra gondolt almáspite vanília szósszal.
Hozzávalók:
A tésztához:
– 2 bögre (kb 230 g) apróra őrölt zabpehely
– 2-3 ek. kókusz olaj
– 2-3 ek. kòkuszvirág cukor
– 1 kk. fahéj
A töltelékhez
– 1,5 kg reszelt alma (kinyomkodtam)
– 1-2 kk. fahéj
– 3-4 ek. kòkuszvirág cukor
– pár csepp citromlé
Vaníliás öntet (tej- és tojásmentes):
– 0,5 l növényi tej (pl. mandulatej)
– 3 ek. kukoricakeményítő
– 4-5 evőkanál eritrit
– 1 kk. kurkuma
KORÁBBAN ÍRTUK
Vegán Karácsony: Isteni sütőtökkrémleves vegán baconnel
Vegán Karácsony: Mennyei lencsefasírt zöldségkörettel és barnamártással
Elkészítés
Első lépés: Tészta
Először elkészítem a tésztát. 250 g gluténmentes zabpelyhet picit ledarálok, majd hozzáadok 2-3 evőkanál kókuszvirág cukrot, 1 teáskanál fahéjat, 2-3 ek. kókuszolajat (ennyi azért kell bele, hogy ne legyen olyan száraz a tészta). A hozzávalókat végül összekeverem, majd egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodom.
Második lépés: Töltelék
Ezután jöhet a töltelék, amihez 1,5 kg meghámozott almát egy nagylyukú reszelőn lereszelek, ezután a kinyomkodott almát befűszerezem 3-4 evőkanál kókuszvirág cukorral 1 teáskanál fahéjjal, végül pár csepp citromlevet adok hozzá, a masszát ezután jól összekeverem, a tészta tetejére borítom és elegyengetem, végül a tetejére diót szórok, és mehet is be a sütőbe kb. fél órára.
Harmadik lépés: Vaníliás öntet
Amíg a pite sül, addig elkészítem a vanília szószt. Ehhez először kimérek fél liter növényi tejet (én mandulatejet használtam, de lehet bármilyen növényi tej). Egy kis tálba teszek 3 evőkanál kukoricakeményítőt, hozzáadok 4-5 evőkanál eritritet, de bármiyen más édesítő is megteszi pl. stevia cseppek vagy juharszirup, és ezt csomómentesre elkeverem. Teszek bele egy kis leheletnyi kurkumát azért, hogy igazán vanília szószos színe legyen. Időközben a mandulatejbe beletettem a vanília aromát, amit felteszek főni. Majd ha már forr, belekeverem a maradék kukoricakeményítős részt. Addig főzöm amíg szép sűrű szósz nem lesz.
Jó étvágyat kívánunk!
Stáb:
Felvételek: Franky Shoots: https://www.instagram.com/franky.shoots/
Smink és világítás: Kovács Brigi: https://www.instagram.com/brigittakov…
Vágás: Gürtler Gábor (Life Stúdió): https://www.instagram.com/lifestudio.hu/