Tovább pörög a vegán karácsonyi gasztro kaland itt a Bankár Magazin GASZTRO rovatában. Tegnap elkészítettük az előételt – a vegán sütőtökkrémlevest – ma pedig a főételt készül majd Vegán Dorcy konyhájában. Szó ami szó, egy kiadós ételt választottunk főételnek, alkészítése igényel némi odafigyelést, jöjjön tehát a lencsefasírt zökdségkörettel és barna mártással.

Hozzávalók:

A fasírthoz:

– Fél apróra vágott hagyma
– 1 csésze kockára aprított zeller (kb 2 db)
– 1 csésze apróra vágott gomba
– 1 csésze pirított dió (kb 12 dkg)
– 3 csésze főtt lencse (kb 1/3 zacskó)
– 3 gerezd fokhagyma
– Tojáshelyettesítő: 2 ek. lenmagliszt + 5 ek. víz
– 1/4 csésze (60 ml) paradicsompüré
– 1 csésze (14 dkg) GM zabpehelyliszt
– 1,5 tk. só
– 3/4 tk. bors
– 1 ek. kakukkfű
– 1 ek. oregánó

A mázhoz

– 1/4 csésze (60 ml) paradicsompüré
– 1/2 csésze BBQ szósz

KORÁBBAN ÍRTUK

Vegán Karácsony: Isteni sütőtökkrémleves vegán baconnel

Nem lankad az érdeklődés a növényi alapú, otthon elkészíthető ételek iránt. Vegán Dorcy, a népszerű vegán foodblogger, ezúttal karácsonyi menüt főz, elsőre egy igazi különlegességet, a sütőtökkrémlevest. Hozzávalók a cikkben, az elkészítés részletei pedig a videóban.

Vegán Karácsony: Vegán almáspite vaníliaszósszal

A karácsonyi főző sorozatunk harmadik részében elkészül a desszert is Vegán Dorcy konyhájában. A karácsonyi vegán menüt a sütőtökkrémleves és a lencsefasírt után egy izgalmas desszerttel koronázzuk: jöjjön tehát egy újra gondolt almáspite vanília szósszal. 

Elkészítés

Első lépés: Zöldségköret

  • Első lépésben a lencsét alaposan átmosom, majd felteszem főni. Be lehet előtte áztatni 2 órára, de enélkül is szépen megfő nagyjából 20-30 perc alatt.
  • Amíg a lencse fő, előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd utána jöhet a zöldségköret előkészítése.
  • A meghámozott krumplit először előfözöm egy 10-15 percig, majd ha kész, leöntöm róla a főzővizet és vissza teszem rá a fedőt, és jó alaposan megforgatom benne, hogy kicsit összetörjön, ettől még finomabb és ropogósabb lesz a végeredmény.
  • A krumpliszemeket egy tepsibe öntöm, majd sózom és borsozom.
  • Ezután jöhet a répa mázának összeállítása, amihez 2 evőkanál juharszirupot, 1 evőkanál tamari szószt (ez egy GM szójaszósz) és egy kevés frissen facsart narancslevet használtam és alaposan összekevertem.
  • A kész mázzal pedig bevonom a répákat.
  • A zöldségeket ezután 200 fokos sütőbe teszem, 10 percenként rájuk nézek és megforgatom őket, nehogy odaégjenek.

Második lépés: Lencsefasírt

  • Amíg a zöldségek sülnek, nekiállok a lencsefasírtnak, amihez apró kockákra vágok egy kis darab hagymát, 3 gerezd fokhagymát, 2 zeller szárat, végül a gombát.
  • Ezután egy kis vízen megpárolom a zöldségeket (ez azért jó, mert így nem szükséges olaj hozzá). Hozzáadom a paradicsomszószt, és végül a fűszereket (sót, borsot, a kakukkfüvet és az oregánót)….végül a zellert, majd egy pár percig párolom őket, a kész zöldségeket pedig félreteszem.
  • Ezután, hogy még karácsonyibb hangulatú legyen a fasírt, egy kis darált pirított dióval turbózom fel.
  • Ezután elkészítem a tojáshelyettesítőt, azaz a lenmaglisztes keveréket, úgy, hogy 2 evőkanál lenmaglisztet elkeverek 5 evőkanál vízzel, majd kicsit félreteszem, hogy megszívja magát a vízzel és jó ragacsocs állaga legyen, pont amilyenre szükségünk lesz.
  • Ez idő alatt a lencse is elkészült, amit először leszűrök, majd kimérek belőle 3 csészényit, és abból félreteszek egy fél csészényivel, mert erre egészben lesz szükségem, a többit leturmixolom.

Harmadik lépés: A lencsefasírt összegyúrása

  • A lencsét egy tálba öntöm, hozzáadom a maradék egészben hagyott lencsét, a darált diót, a párolt zöldségeket és végül a lenmaglisztes tojáshelyettesítőt, majd az egész masszát jól összekeverem.
  • Aki szereti a pikáns ízeket, tehet egy kis chili szószt is hozzá.
  • A fasírtot egy vékony sütőformába teszem, és eloszlatom benne, a tetejére pedig paradicsompüréből és házi BBQ szószból készült mázat kenek.
  • A zöldségköretet közben kivettem a sütőből, aminek a helyére beteszem a fasírtot, amit 30 percig sütök.
  • 30-40 perc elteltével kiveszem a fasírtot a sütőből, és jöhet a tálalás!

Tipp: Aki szeretne, készíthet hozzá egy isteni finom barnamártást. Az elkésztéséhez szükségünk lesz 3 evőkanál kukoricakeményítőre, amit elkeverek egy kievés vízzel, és a zöldségalapléhez öntöm.

Negyedik lépés: Tálalás

Tányérra teszem a fasírtot, a krumplit, a répát, én főztem egy kis borsót is hozzá, és a végén meglocsolom ezzel az isteni barna mártással.

Kész is a vegán karácsonyi főétel, ami azt gondolom nem volt egy nagy ördöngősség és abszolút felveszi ízben a versenyt bármilyen húsos étellel, de közel sem olyan nehéz, zsíros és teljesen cruelty-free is.

Jó étvágyat kívánunk!

Stáb:

Felvételek: Franky Shoots: https://www.instagram.com/franky.shoots/
Smink és világítás: Kovács Brigi: https://www.instagram.com/brigittakov…
Vágás: Gürtler Gábor (Life Stúdió): https://www.instagram.com/lifestudio.hu/

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!