Novemberben 1,5 százalékkal, 91 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6281 milliárd forintot kezeltek – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel hétfőn.

Az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 12 milliárd forint volt. Úgy tűnik, hogy megszakadt az egyhangú tőkekiáramlás az egyes kategóriáknál, és visszatértek a befektetők. A megváltozott feltételek után először látni tőkebeáramlást az ingatlanalapoknál, de a vegyes alapok esetében is közel 10 milliárd forint áramlott be.

Az ingatlanalapokba novemberben 12,21 milliárdnyi tőke érkezett. Ez mindenképpen jelentős fordulat, hiszen a szigorodott szabályozói környezet óta jelentős tőkekiáramlás volt tapasztalható – mutatott rá a BAMOSZ. A hozamok sem maradtak el, így vagyonuk 1,6 százalékkal, 1530,7 milliárd forintra nőtt.

A pénzpiaci alapoknál ezúttal 1,4 milliárd forintos tőkekiáramlás volt, vagyonuk 1 százalékkal, 76,7 milliárd forintra csökkent.

A kötvényalapoknál a tőkeáramlások eredője közel 1 milliárd forint pluszt hozott novemberben. A rövid futamidejű kötvényalapokból 1,2 milliárd forint tőke áramlott ki, de a hosszú és a szabad futamidejű kötvényalapoknál 1,6 milliárd, illetve 0,6 milliárdos tőkebeáramlás volt. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként a kötvényalapok vagyona fél százalékkal, 1312,1 milliárd forintra tudott emelkedni.

A vegyes alapok esetében ezúttal 9,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be. Az óvatos vegyes alapoknál a tőkebeáramlás 10 milliárd, míg a dinamikus vegyes alapok esetében 18,2 milliárd forint volt. A kiegyensúlyozott vegyes alapok esetében 18,7 millió forintnyi tőkekivonás következett be. (A dinamikus és a kiegyensúlyozott alapok esetében azonban a tőkemozgásokból 14,5 milliárd forint technikai jellegű, mivel az egyik alap kategóriát váltott.) A vegyes alapok vagyona így 2,4 százalékkal nőtt novemberben.

A részvényalapoknál 3,2 milliárd forintos tőkebeáramlás volt, ráadásul az árfolyamok emelkedése miatt a hozamok kedvezően alakultak, így vagyonuk 4,4 százalékkal emelkedni tudott, és november végén 447,7 milliárd forintot tett ki.

A tőkevédett alapoknál 13 milliárd forint volt a tőkekivonás, ami öt lejárt alap számlájára írható. Bár esetükben is volt némi hozam, nem tudta látványosan csökkenteni a tőkekiáramlás hatását, így a vagyon 9,8 százalékkal, 114 milliárd forintra csökkent.

Az abszolút hozamú alapok esetében novemberben másfél éves trend tört meg. Már októberben is érezhető volt a változás, mert a korábbi jelentősebb tőkekivonásokkal szemben már csak 140 millió forint áramlott ki. Novemberben pedig közel 4 milliárdnyi friss tőke érkezett, és a hozamok is pozitívan alakultak, mindennek eredményeként vagyonuk 1,7 százalékkal gyarapodott, és november végén 860,5 milliárd forint lett.

A származtatott alapoknál közel 5 milliárd forintos visszaváltás volt, ami tulajdonképpen egy megszűnt alapnak volt köszönhető. A hozamok sokat ledolgoztak a tőkekiáramlásból, de teljesen ellensúlyozni nem tudták, így vagyonuk 0,8 százalékkal, 151,3 milliárd forintra mérséklődött.

Az árupiaci alapoknál mintegy 0,9 milliárdos tőkebeáramlást lehetett látni novemberben, és bár a hozamok elmaradtak, így is 0,9 százalékos vagyonnövekedés volt, ennek köszönhetően november végén 53,5 milliárd forint volt az alapokban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál az elmúlt hónapban kisebb tőkebeáramlás volt. A hozamok tovább segítették a növekedést, így vagyonuk 2,4 százalékkal, 533,4 milliárd forintra hízott.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!